Är du Sveriges nästa entreprenör?

På senare år har allt fler unga människor i åldern 18-30 år uppgett att de kan tänka sig att bli företagare. Andel har ökat från 71 % år 2003 till 74 % år 2008. Unga män är mer positiva till företagande än unga kvinnor. Hela 81 % av männen kan tänka sig att bli företagare, medan 67 % av kvinnorna. Att män är mer positiva till driva eget visar sig även vid jämförelse av män och kvinnors företagandegrad. 78 % av Sveriges småföretagare är män och 22 % är kvinnor. Dock finns positiv statistik som visar att 30 % av nyföretagarna är kvinnor och drygt 60 % är män. Kan detta vara en indikator på att en förändring börja ske? Är Sverige på väg att få fler kvinnliga företagare?

Det är också intressant att titta inom vilka branscher kvinnor och män driver företag. Merparten av företagen i Sverige är tjänsteföretag oberoende kön. När det handlar om val av bransch följer företagandet samma mönster som arbetsmarknaden. Kvinnligt företagande dominerar inom renhållning, rekreation och annan service, hälso- och sjukvårdstjänster och utbildning. Medan män dominerar inom tillverkning, bygg, transporter och kommunikation. Inom branscher som exempel hotell, restaurang och handel är fördelningen män och kvinnor tämligen jämn.

Hela 81 % av kvinnorna och 76 % av männen uppger att det är lättare att påverka sin arbetssituation som företagare än som anställd. En större majoritet av företagarna uppger också att möjligheter till personlig utveckling är större som företagare än som anställd. En större andel män än kvinnor anger att inkomst och personlig ekonomi är en faktor som gör det bättre att vara företagare än att vara anställd, 37 % av männen och 26 % av kvinnorna. Kvinnor anser å sin sida i större omfattning än män att möjligheter till familjeliv är bättre som företagare jämfört med att vara anställd.

Vill du ha mer inflytande över ditt arbete och större möjlighet till personlig utveckling? Kanske du bör fundera på eget företag som nästa steg?


Statistiken är hämtad och finns att läsa på www.tillvaxtverket.se


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0