Personlig tillfredställelse = lycka?
Jag har funderat på vad det innebär att göra karriär. Då detta är en karriärs blogg tyckte jag även att innebörden av att göra karriär förtjänar ett inlägg. Att göra karriär kan har olika betydelse för olika människor. Generellt bör man nog kunna beskriva det som en persons utveckling inom arbetslivet. Ofta sammankopplas det med att avancera på arbetsplatsen, vilket kan vara att få en högre position, mer ansvar och mer i lönekuvertet.

Något jag också har funderat på är varför så många så gärna vill göra karriär medan säker lika många inte alls bryr sig. En del skriver upp tydliga mål och handlingsplaner för att uppnå deras optimala karriär. Andra flyter med och ägnar ingen energi åt det alls. Den största skaran människor befinner sig antagligen någonstans mitt i mellan.  Vad som är rätt och fel går nog inte att uttala sig om. Lika så om det är effektivast att skriva mål och handlingsplaner eller att gå till sitt jobb, gneta på och göra ett bra jobb varje dag utan att planera särskilt mycket.  Det ena behöver dock inte utesluta det andra. Jag träffat människor av båda sorterna. I båda fallen finns det de som lyckats och de som inte har kommit lika långt.

Varför vill så många människor göra karriär? Gör man det för att bli bekräftad som människa? Blir man lyckliga av att göra karriär? Gör man det för att bevisa för sig själv och andra att man duger? Är det pengar som är drivkraften?

Utan några vetenskapliga belägg tror jag många gör det för att bevisa sin duglighet för sig själv och andra. Sedan är det klart att det handlar om pengar. Men pengar är ju också något slag av kvitto på framgång. Men frågan är om det inte främst handlar om den eviga jakten på lycka. Jag tror att man till vis mån blir lycklig av att göra karriär. Om jag inte trott det hade jag inte ens funderat på det och haft ambition att göra det. Gör man en karriär i vilken man känner personlig tillfredställelse i blir man lycklig. Inte för karriären i sig utan för känslan av personlig tillfredställelse.

Personlig tillfredställelse är ju just personlig och därför olika för olika personer. Detta hänger antagligen ihop med varför somliga vill göra karriär och andra inte bryr sig. Samt varför vi ser så olika på vad det innebär. Men kärnan är den samma. Alla vill känna personlig tillfredställelse men vi gör det på olika sätt. Personlig tillfredställelse = lycka?


Bild:www.freefoto.com


Våga!

Anders Wall - "Våga!" from Nya Affärer on Vimeo.


Nätverka!Skriv upp 20 personer som du vill träffa. Är de personerna omöjliga att träffa eller går det att på något sätt hamna på samma event som dem? Under samma tak = inte omöjligt att mingla!

Ta samma personer som du skrev ner på din lista och kolla igenom dem en extra gång, är alla personer verkligen personer du vill träffa? Ger dem dig något, kan du ge dem något? Lägg tid på rätt personer genom att lägga tid på personer som får dig att må bra och tänka framåt. Två steg fram inget bak!

Mindmappa dina kontakter. Vilka känner du, vilket yrke har de? Vad kan du göra för att pusha dem och vad kan de göra för att pusha dig? Ditt kontaktnät blir oftast större än vad du tror så ta fram ett större ark än ett A4. Behöver du alla inom ditt kontaktnät eller räcker det med dem i A-gruppen? (gör grupper av ditt kontaktnät där A = viktig och D = mindre viktig)

Prata. Konsten att tala! Tänk på varför du vill mingla med dessa 20 personer du skrivit på din lista och tänk ut vad du måste prata med dem om för att få ut det du vill ha av konversationen. Skriv ner frågor till dig själv som du vill ha svar på.

Man kan nätverka överallt - privat eller ej.

Vilken entrepenör är du?

Här kan du testa vilken typ av entrepenör du är: http://internetworld.idg.se/2.1006/1.355578/vilken-entreprenor-ar-du

Jag tänkte på vad jag var för typ av entrepenör innan jag gjorde testet och jag kom fram till den med många idéer och den med drivet på plussidan och på minussidan den utan tålamod!

Jag jobbar varje dag på mitt tålamod och jag tycker jag blivit betydligt bättre på det. Några enkla knep att jobba upp sitt tålamod är att sätta deadlines långt fram i tiden. Jag har bland annat gjort det med min flytt, den kommer ske under juli/aug. Hur jag hittar tålamodet till att vänta så länge? Ja, bland annat planerna på alla inköp som jag kan göra i och med allt sparande av att jag bor hemma nu. Mål och delmål som sagt!


Vilken färg passar dig

För cirkla två år sedan var jag på en rolig säljutbildning. Utbildningen gick ut på att vi skulle lära oss kommunicera med olika typer av människor. Vi skulle lära oss det genom att identifiera fyra olika personlighetstyper. En röd, en gul, en grön och en blå. De olika färgerna representera en grupp egenskaper som tillskrivs de olika personligheterna. Tanken är att genom att veta vilken färg man själv liknar ska kunna kommunicera och samarbeta bättre med andra. Ofta känner man igen sig själv i beskrivningarna i två färger.  Detta kan givetvis användas inom en rad olika ämnen förutom sälj.

En rolig övning som jag har roat mig med är att analysera vilken färg mina vänner passar bäst in på.
Om du vill lära dig mer om dessa personlighetstyper och hur du kan använda dem finns en bok " Tänker inte alla som jag" av Gunnel Midow och Chris Sundqvist.


TID ÄR PENGAR!

Här är en presenation jag hittade på en persons sida, tyckte om texten han hade skrivit:

"Tänk dig en bank som varje morgon sätter in 86 400 kronor på ditt bankkonto, och som varje kväll tar tillbaka de pengar som du inte använt. Vad skulle du göra med pengarna? Använda så mycket som möjligt förstås! Nu är det så att du faktiskt har en sådan bank. Den kallas tiden. varje ny morgon får du 86 400 sekunder att använda precis som du vill. Varje kväll är förslösad tid borta för alltid. Det finns ingen möjlighet till kredit, det finns ingen möjlighet till att spara för framtiden. Använd därför din tid så klokt som möjligt..."

- NikkiSixx

Dagens citat

" Du ser inte världen så som den är - du ser världen så som du är."


Stephen D. Eiffer, ur hans bok Mental träning

Mentor för entrepenörer av entrepenörer!

Nu kan man söka till mentorsprogrammet på Nya Affärer! 

NYA ENTREPENÖRER
Pris för hela kalaset är 20 000 kr och i programmet ingår

4 workshops
Projektledda mentor och adeptträffar
Matchning gjord av Nya Affärer samt IFL vid Handelshögskolan i Stockholm
Dokumentation
Coachning
Ovärderligt nätverk råd och erfarenhet från Sveriges vassaste hjärnor

Det man behöver göra är att skicka in en intresseanmälan med CV genom Nya Affärers hemsida.

ERFARNA ENTREPENÖRER
Är du en person som kan vara mentor för andra, tillsammans med ditt engagemang driva nya entrepenörer framåt så kan du anmäla dig till mentor@nyaaffarer.se nu.


Det blir aldrig som man har tänkt sig

Hela krönikan är kopierad från Nya Affärs hemsida: http://nyaaffarer.seÅret var 1998 och Max Levchin var övertygad om att hans säkerhetslösning för trådlös överföring av information mellan handdatorer, såsom dåtidens storsäljande Palmpilot, skulle bli en kommersiell succé.


”Any minute now, there’ll be millions of people begging for security on their handled devices”, berättar Levchin i boken ”Founders at work".


Men Levchins krypteringsprodukt för handdatorer slog aldrig igenom. Trots det Levchin fortsatte att iterera med mycket hög aktivitetsgrad. Han gick från plan A till plan B och ända till plan G på två år. Han förkastade sin initiala affärsplan sex gånger innan han till slut skapade Paypal, ett säkert system för betalningar över nätet. Några år senare, i oktober 2002, sålde han Paypal, till Ebay för 1,5 miljarder dollar.


Alla framgångsrika entreprenörer har en gemensam övertygelse: att deras idé kommer att slå igenom och revolutionera världen.


Kleiner Perkins Caufield & Byers, KPCB, anses vara världens mest framgångsrika venture capital-bolag. Exempelvis kommer bolag som Amazon, Sun Microsystems, Electronic Arts och Google från Kleiner Perkins stall. Randy Komisar är delägare på KPCB och skriver i sin bok ”Getting to Plan B” att han vid ett möte med några av de bolag som KPCB nyligen hade investerat i tillfrågade entreprenörerna om handuppräckning på följande fråga; ”Vilka bolag har övergett sin ursprungliga affärsplan för att övergå till plan B eller vidare?” Två av tre entreprenörer räckte upp handen och tillade att de dessutom hade startat om sina bolag tre gånger var.


Råd 1: Hitta betalande kunder frön början

Det finns många olika sätt att skapa nya innovativa produkter och bygga teknikbolag med god tillväxtpotential. Inom Serendipity Innovations har vi tagit fasta på vikten att bygga team med komplementära kompetenser och att kunna dirigera processen i nära interaktion med betalande kunder redan i tidiga skeden av bolagets utveckling. Det är viktigt att driva utvecklingsarbetet tillsammans med betalande kunder redan i tidiga skeden. På så sätt kan man få mycket information om produkten, teknikens tillämpbarhet, marknaden och hur innovationsteamets kompetens kan matcha kundens behov.


Råd 2: Gör om! Ofta och billigt

Processen att på ett resurseffektivt sätt ta reda på och förstå vad kunden vill ligger i hjärtat av entreprenörskap. Dupont spenderade 5,7 miljoner dollar på labbstudier, 32 miljoner dollar på en pilotfabrik, över 300 miljoner dollar på en kommersiell fabrik samt ytterligare 150 miljoner dollar på marknadsföring och försäljning. Det tog de 15 år innan de nådde break-even på sin investering i Kevlar. Vägen från idé till produkt är normalt inte särskilt linjär. Både tekniken och produkten hinner förändras en hel del innan man kommer fram.

Därför är det extra viktigt för en entreprenör med små resurser att testa idén och affärsplanen snabbt och billigt. Som entreprenör behöver du hålla ett öppet sinne och inte kassera dina idéer i isolering från dina potentiella kunder.

Låt dina kunder utvärdera dina idéer och lyssna noga på deras kritik. Kundens kritik är ett uttryck för det verkliga behovet som de sitter med och är villiga att betala för. Låt kunden utmana idén och produkten, och var mottaglig och lyhörd för respons.


Man måste helt enkelt våga förändra sig och inte låsa sig vid sina initiala idéer och affärsplaner.


Saeid Esmaeilzadeh är vd vid Serendipity Innovations AB

Ashkan Pouya är styrelseordförande vid Serendipity Innovations och innovationsdirektör vid Lunds universitet.


Kick ass år!

Imorgon är en ny vecka med nya möjligheter. Börjar jobbet på riktigt, färdig utbildad och skolad för att ta mig upp på karriärstrappan! Nu gäller det att göra bra ifrån sig på den tjänsten man har för att kunna utvecklas och ta sig ann andra uppgifter på företaget.
Jag känner det på mig, 2011 kommer bli ett kick ass år!

Laddar batteriernaGår och lägger mig och laddar upp för en lördag fylld med plugg och jobb.


Kreativitet
På sista tiden har jag börjat ta redan på olika ords betydelse. Jag har googlat dem, slagit upp dem i ordböcker, synonymlexikon och uppslagsverk. Försökt förstå vad orden har för innebörd i mitt liv.

Jag började med ordet kreativ eftersom jag känner att jag behöver vara kreativ för att trivas. Jag berättade för en kompis att jag borde skaffa mig ett jobb där jag får utrymme för min kreativitet.  Min vän som gillar att diskutera och provocera ställde givetvis mitt påstående på sin spetts.  ”Okey, vad betyder kreativ för dig? Gå hem och fundera på det och skicka ett sms till mig med din förklaring sen.”

Jag gick hem och tog böckerna till hjälp. Efter en stunds forskande och funderande skickade jag sms;et. ”Kreativ betyder att en person har skaparkraft, är idérik, initiativrik, påhittig och besitter en uppfinningsförmåga.  Personen använder sin fantasi, hittar nya vägar och ändrar sin uppfattning om världen.” Det var min definition.  Hur jag ska få utlopp för detta i mitt jobb återstår att jobba på.

Allt börjar med en tanke

Tankar är bilder
Ord skapar tankar
Tankar skapar känslor
Känslor styr våra handlingar
Våra handlingar styr våra resultat.


Mycket tänkvärt. Vill man förändra sina resultat måste man börja med sina tankar. Det är precis därför jag har min coach som ska hjälpa mig.  


Vet tyvärr inte var jag läst och vem som skrivet det.

Tips från entreprenören

Bertil Hult grundare av EF Education ger i boken Framgång utgiven av affärsvärlden råd till entreprenörer. Ett av tipsen är att skaffa medarbetare som kompletterar dig. Han menar också att om man anställer personer som är bättre än sig själv skapar det tillväxt. Vidare tipsar han om att se till att belöna chefer som anställer personer som är bättre än sig själv för att skapa en bra företagskultur.


Fredag kväll tillsammans med vinnare
Fredag kväll. Inga planer, behöver plugg inför söndagens tenta. Ska plugg, är ensam hemma och har ingen orsak att inte göra det. Ikväll är det Idol. Jag smygtittar på det. Tycker det är ganska underhållande men vågar inte riktigt står för det.  Jag som gjort ett statement om att inte titta på tv allt för ofta. Om man ska titta på tv ska man titta på sådana program som nyheterna, rapport och andra samhällsprogram som inte är enbart är för rent underhållningssyfte.  Tror allmänt tv-tittande leder till lättja och brist på ny tänkande.  Det kräver ju ingen form av egen insatts. Vet inte om det egentligen stämmer. Kreativitet och energi kräver återhämning, vila, att inte göra någonting alls. Tv kanske rent av kan vara bra ibland. Dock inte allt för ofta. Det slukar en massa tid från annat bättre görande. Hur som, jag kommer att titta på Idol ikväll samtidigt som jag pluggar. Jag måste faktiskt säga att jag är imponerad av Minnah som är en av idolerna. Hon blev först utröstad sedan fick hon komma tillbaka efter att en annan tjej hoppat av. Hon kom tillbaka med en enorm kraft och revanschlust och nu är hon en kvar bland fyra. Det är en otrolig styrka att komma tillbaka och göra det så bra. Istället för att bli knäckt har hon blivit mer peppad att visa vad hon går för. Hon har inte lyssna på dem som inte gillat henne utan trott på sin egen förmåga. En sådan människa är en vinnare! Mot alla odds, tilltro på sin egen förmåga och prestera när det väl gäller. Kan inte annat än att ge Minnah en stor applåd och önska henne lycka till.


Dagens citat

"Folk förstår inte vilken stor inkomstkälla sparsamhet är."

Marcus Tullius Cicero, romarsk filosof

Aktieklubben

Som jag har berättat tidigare ska jag och fyra tjejer efter nyår starta en aktieklubb. Vi är fem tjejer som inte har någon kunskap alls om aktier och hur man köper och säljer. Idén växte fram genom att en av tjejerna föreslog att vi skulle starta en klubb/sällskap där vi träffas en gång i månad hemma hos någon av medlemmarna och äter middag tillsammans. Det skulle vara under enklare förhållande, en kväll mitt i veckan på ett rullande schema.  Denna idé kompletterades senare med att vi skulle förena detta med aktier och starta en aktieklubb.

Jag har länge tänkt på att jag skulle vilja utöka mitt sparande. I dagsläget har jag ett sparkonto som avser bostadssparande, ett sparkonto till större nöjen under året och ett pensionskonto. Dock vill jag också börja ett sparande på långsikt där jag är villig att ta lite större risker. Men eftersom jag inte kan något om aktier och redan har för mycket att göra så har jag inte kommit igång. Vad jag också har förstått så kostar det att handla med aktier. Vilket innebär att det inte alltid det lönar sig om man handlar med för små summor som skulle bli aktuellt i mitt fall om jag skulle göra det själv. (Rätta mig om jag har fel på denna punkt, då jag ännu inte satt mig in i detta.) Av dessa anledningar känns aktieklubben väldigt bra. Samtidigt som jag får tid att umgås med mina vänner, lär jag mig något nytt och bygger upp mitt sparande. Kan inte bli mycket bättre.

Att spara pengar och bygga upp en ekonomisk trygghet känns mycket angeläget av flera olika anledningar. Den främsta anledningen är att jag värnar om mitt oberoende.  Både i förhållande till jobb men också partner. Har jag en ekonomisktrygghet kan jag bryta upp när jag vill och undvika att stanna kvar i något av trygghetsskäl.  Jag vill bestämma över mitt eget liv och ha friheten att välja fritt. Med ett sparkapital kan jag säga upp mig när jag vill. Jag kan ta steget att starta eget om lusten skulle falla på och framförallt jag är inte ekonomisk beroende av en man. Mitt mål är att min levnadsstandard ska bero på mig och ingen annan.  

När vi har kommit igång med klubben och haft vår första träff kommer jag att uppdatera er!


Mentor!

Igår var jag på möte med en projektledare från Stureplansgruppen och jag blev positivt överaskad! Vårt möte gick jätte bra och alla mina tusen frågor blev besvarade i ett naffs. Jag har som jag nämnt tidigare jobbat på eventbyrå i London och det var väl lite det jag ville dra in i mitt liv, livet inom event är hårt men jävligt roligt för den som vill kämpa, det är ingen dans på rosor direkt!

Det finns så många olika delar när man säger event och det är mer eventen jag vill jobba med än själva försäljningsbiten. Men vi kom fram till att jag ska tänka lite på vad jag vill och hur jag vill göra det och sen ta det därifrån. Möte numero dos ska vi snart boka in!

Mentor från eventbranschen är något jag kunde drömma om för några år sen men kolla vad lätt den gled in i mitt liv genom en spontanansökan om en tjänst som inte ens fanns upplagd!

Bilden nedan är backstage från ett av de störra eventen jag jobbade med när jag var i London. Ett bröllop med tema: Svanprincessan. Alla var så himla fina, speciellt servitriserna som ni ser på bilden nedan! Kändisar som Kate Moss och Liz Hurley och hennes mor var på plats och några ord hann vi med glädje utbyta den stora kvällen till ära.


Sveriges bästa innovatör!

Spotify vann Svenska innovationspriset i år. Jag skulle lätt lägga min röst på Spotify om man fick vara med och tycka till. Han såg en marknad och gjorde någonting utav det och det där någonting blev Sveriges bästa innovation!bild: www.judithwolst.se

Vi skakar hand på det.Mötet gick bra. Återkommer med mer info på fredag då det ska bli massa updates! Har varit mycket under min inskolningsvecka på jobbet som sagt men nu jävlar, nu sätter vi inga käppar i hjulet... full rullans!

GODNATT.

Dagens citat

"Den som fruktar lidandet lider redan av det han fruktar."

Michel de Montaigne

Åk utomlands – bli kreativ

En undersökning från franska affärsskolan Insead och från Northwestern university visar att människor som bott utomlands och anpassat sig till en ny kultur ökar sin kreativitet. Det framkom en kreativitets förbättring i bl.a. förhandling.


Nytt år- Nya möjligheter

Den här hösten har gått så fort att jag knappt hunnit blinka. Snart är det bara en månad kvar tills vi har ett nytt år. Att jag precis har insett detta får mig givetvis att undra vad nästa år har att erbjuda.  Jag hoppas och tror att mitt liv kommer att förändras mer 2011 än vad det har gjort 2010. Det känns faktiskt ganska spännande med ett nytt år.Jag måste erkänna att jag inte har några exakta planer för vad jag ska göra nästa år. Däremot har jag några lösa planer och några förhoppningar.  

Studier
Har inte bestämt mig för om jag ska fortsätta plugga eller inte. Jag har dock sökt några kurser som alla verkar vara mycket intressanta.  Kommer jag in och mitt jobb inte kräver mer än det gör nu kommer jag nog plugga. Det är roligt och att studera och jobba heltid har funkat överförväntan denna termin. De kurser jag sökt är; Kompetenshöjning genom utveckling och rekrytering, Pedagogik i arbetslivet, Planering och utvärdering av kompetensutveckling, Marknadsinriktad kommunikation och Skriftlig kommunikation.

Jobb
Planen är att jag inte ska vara kvar på min nuvarande tjänst. Antigen har jag gått vidare inom det företaget jag jobbar för idag alternativt bytt jobb helt.

Karriärcoachen
Planerar att träffa coachen till april. Då har vi träffats ett halvår. 3- 6 månader är vad man brukar rekommendera för ett varaktigt resultat.

Bloggen
Fortsätta utveckla denna blogg. Känns som ett mycket spännande projekt som är värd all energi.

Nytt projekt
Jag och fyra kompisar ska starta en aktieklubb. Mer info om detta kommer!

Resor
Här är det också ganska öppet. Det hela beror på om vi köpt landställe eller inte. Har vi gjort det blir det två resor om ens det. Tanken är Budapest i mars och Italien i augusti. Blir det inget landställe blir det en sväng till Hong Kong också.

Kärlek
Fortsätta att ha det lika bra som nu.


MERA NY
Just do it

I eftermiddag efter jobbet ska jag köpa träningskort. Är hög tid att jag kommer igång med träningen efter sommaren. Som ni förstår har jag inte lyckats ta tag i det förens nu. Men efter all god mat i New York och höstens huvudvärk måste jag helt enkel ta tag i det.

Affärsnätverkare 2010

Årets affärsnätverkare 2010 blev Isabella Löwengrip. Ung och kvinna och tusen olika projekt på G. En blogg, en tidning, föreläsare, student, författare. Ja listan kan göras lång...

Det finns delade åsikter om denna kvinna men jag kan inget annat än se upp till henne. Hon har ju lyckats!

Mingelkvällen var idag och jag ber om ursäkt för jag inte tipsade om den här i bloggen.. Man kunde nämligen anmäla sig till den - egenföretagare eller ej.

Ni kan läsa mer om Årets affärsnätverkare på www.affarsnatverkare.se.
Möte!

Imorgon har jag ett viktigt möte inbokat efter jobbet. Något som kan få hela min värld att vända upp och ner. Jag kan inte berätta så mycket förrens jag varit där men jag kan säga att det har en koppling med något jag gjorde när jag var i London sen kan jag bjuda på en bild som säger mer än tusen ord...Spännande ska det bli och jag är super pepp på att visa vad jag går för!
Återkommer imorgon om hur det gick!

3 MÅSTEN denna vecka

1.       Plugga, har tenta på söndag

2.       Beställa böcker till nya kursen

3.       Boka interjuver för projektstudien


Kloka ord

Fick ett mail från en av mina vänner förra veckan som jag tänkte del med mig av. Mailet innehöll tre kloka påståenden som går att applicera på livet, karriär och entreprenörskap.

Värdet av att ha förlorat allt
Har man ingenting att förlora, ingenting att fall tillbaka på och ingenting att göra om ens plan inte fungerar hamnar man på gatan. Det är en stor chansning att ta sådana risker. Det krävs ett oerhört mod och det finns förmodligen väldigt få personer i Sverige som kan eller vill göra det. Att ha gjort det, och förlorat, är förmodligen den mest värdefulla erfarenheten en människa kan ha. Det är endast de som vågar satsa som kan vinna och några få vet hur det är att förlora. En vis man sa en gång, "if you go broke, do it before you are 30."

Värdet av att veta var gränsen går, hur mycket ska jag försöka
Välj inte alltid den svåraste vägen. Väl en väg som är lätt där man får hjälp och understöd istället för där hindren är många. Surfa lite på en våg av människor som tar fram det bästa ur en som får en att utvecklas och som får en att känna sig oslagbar. Känslan att känna sig oslagbar är bättre än känslan att lyckas. Det är roligare att vara på väg någonstans än att vara vid målet och tvingas att försöka gå vidare.

Värdet av att ha tur
Ibland är förutsättningarna fel och det behöver inte alltid vara så att det är ens eget fel. Exempelvis om man är ny på arbetsmarknaden mitt under en världsomspännande finanskris har man inte samma möjligheter att göra en snabb karriär. Det går men det är svårare. Det krävs att man har mod och att man har en del tur. Detta går inte alltid att påverka allt men försöker man tillräckligt många gånger så kommer man att lyckas. Det gäller att sätta sina förväntningar rätt.


Dagens citat

"Ju mer man gör, desto mer hinner man med. Ju mindre man gör, desto mindre hinner man med. En dagdrivare har inte en minut ledig."


Maurice Sachs, franska författare

Produkt av min generation

Har roat mig med att läsa om min generation i rapporten 80-talisterna – Så funkar de, utgiven av
United Minds. I rapporten redovisas svaren på frågan: Vilka av följande egenskaper skulle ditt drömjobb ha?

1. Högavlönat

50 %

2. 2. Ger mig nya kunskaper

39 %

3. Engagerande        

37 %

4. Flexibla arbetstider

36 %

5. Utmanande

29 %

6. Möjlighet till utlandsresor

18 %

7. Tydliga arbetsuppgifter 

17 %

8. Stort mått av självständigt arbete      

17 %


Jag måste på denna punkt säga att jag är en produkt av min egen generation. De fem första är precis det jag är på jakt efter.


Planeringsdag och massa annat!

Nu när man jobbar heltid måste man planera sin tid och verkligen hålla sig till det. Jag gav mig själv 2 veckors ledighet från alla mina projekt nu när jag är på inskolning på jobbet. Jobbet går super och jag trivs som fisken i havet!

Här är lite planer jag har på veckan

- träning boxning på SATS
- möte med en klubb (ev får jag jobba extra med ett av mina tusen drömjobb)
- planeringsdag


On the upper edge- Mäktiga kvinnor

Brittiska Financial Times har listat världens mäktigaste kvinnor. Svenska kvinnor som Annika Falkengren, SEB-chefen, och Mia Brunell Livfors Kinneviks hamnar på plats 18 respektive 50. Indiska Indra Nooyi, vd för PepsiCo rankas som världens mäktigaste kvinna.

Reklam pausDetta är ingen reklam blogg men jag måste bara göra reklam för Marabou choklad ”Vinter vit” Limited edition. Det är vit choklad med smak av vanilj. Smaken är ljuvlig och alldeles för god för alla oss som försöker tänka på vikten.


Fake it till you make it

I senaste numret av Passion for Business finns en intervju med Mia Törnblom. Ett av tipsen hon delger för att få bättre självkänsla är ”Fake it till you make it.” På frågan hur man säger till sig själv att man räcker till och är toppen om man inte tror på det själv, är hennes svar att ljuga. Hon säger att är man nere ska man le för då tror hjärnan att man är glad. Självkänsla fungerar på samma sätt menar hon.

Så sträck på dig, slut ögonen och tänka på hur bra du är och att alla dina drömmar kommer att gå i uppfyllelse. Testa och känn hur mycket energi då får!


Föreläsningar för inspiration

Charlotte Hågård som är en av Sveriges mest erfarna karriärcoacher och som har skrivit flera böcker i ämnet ska efter årsskiftet ha fyra föreläsningar på ämnet karriär. Jag har själv anmält mig till föreläsningen ”Vägen mot idealjobbet” .

         

Starta eget, tips och fallgropar

1 feb 2011

       

Vägen mot idealjobbet

22 feb 2011

       

Bli din egen coach, livs- & karriärplanering

8 feb 2011

       

Personlig marknadsföring

10 mar 2011

 


Anmälan och mer info finns på: http://www.folkuniversitetet.se/Soksida/?nh=20&q=charlotte+h%c3%a5g%c3%a5rd&id=8768&epslanguage=sv&resid=360047928&defcs=45&uaid=60B0B26BA2E28B9536F2A6C79D678228:3130392E35382E38392E3637:5245859821540955404


where do I start?

Det känns som jag är den där superkvinnan jag länge velat vara. Jag har energi till allt just nu! Mitt jobb går framåt även om det är väldigt mycket att ta in just nu, min träning har kommit igång och jag kör stenhårt två gånger i veckan för att få igång min kondition och bygga muskler och därmed får jag mer energi till mitt vardagsliv och jag hänger sakta men säkert in de plagg jag vill ha i min garderob samtidigt som jag sparar nästan allt jag får till handpenning!

Under veckan ska jag dessutom på ett till möte för ett extrajobb inom eventbranschen, detta kommer utvecklas mer än bra. Jag ser fram emot min framtid. Jag siktar mot stjärnorna och kanske når jag trädtopparna då.

Det som fått mig att sätta igång med allting är ju som jag nämnt tidigare, alla mina kära listor!

Ska, våga, gör.
Aldrig ge upp även när det är tuffa tider.
Sätta upp delmål och belöning efter varje delmål.
Se ljuset i tunneln.
Aldrig ge upp.
Ta hjälp av folk som kan, det är ingenting fel med det.

Listan kan göras lång men ni vet vad jag menar... so do to-do list och sätt igång att trampa dig framåt till toppen!

Utställning i London
Fram till den 9 januari pågår utställningen Dior Illustrated:  Rene Gruau and the line of Beauty på Somerset House i London. Utställningen hyllar modeillustratör Rene Gruau genom att visa upp teckningar för Christian Dior. Det sägs att stilen på Gruau var helt i linje med andan i Dior och det är därför deras samarbete var en sådan succé. 

Detta är säkerligen ett unikt tillfälle att se några legendariska verk av den världsberömda Rene Gruau. Efter vår New York resa har jag kommit in en period där mode ligger värmt om hjärtat. Skulle mer än gärna åka till London och gå på utställningen.

Utställningen hålls på Embankment Galleries, Somerset House och öppettider dagligen från 10-18


Längtar tillbaka
Från idé till verkligenhet – Små människor kan göra skillnad

Detta blogginlägg har en av mina bästa vänner skrivit. Jag bad honom berätta historien om ett projekt som vi arbetade med tillsammans under vår studietid.  

- En utav mina absolut mest värdefulla erfarenheter fick jag då jag var med och startade kampen för den fängslade journalisten Dawit Isaak i Linköping 2004. Det var jag, tillsammans med fem andra personer som gick samman och ville förändra världen. Vad sex personer som inte passerat 25 och levde på lånade pengar kunde åstadkomma visste jag inte då men det blev mer än jag någonsin kunnat ana.

Vi var sex hungriga entusiaster som ville göra skillnad men saknade en idé. Det var yrvädret TH som kom med idén. Han sa att det fanns en svensk som satt fängslad i Afrika som ingen brydde sig om. Ingen kände igen namnet Dawit och ingen kunde historien. Vi fick börja med att läsa på om ämnet, göra en strategi och sätta den i verket. När ett gäng studenter ska förändra världen är det viktigt med gemenskap. Vi hade inga pengar och förväntade oss inte tjäna några. För att det skulle kännas som att vi förändrade världen beslutade vi oss att ta till ovanligt radikala grepp. Vi skulle göra en hemsida, samla in namn och sätta upp affischer för att marknadsföra sidan. Ett mål var också att lära alla på universitetet om Dawit. Det gjorde vi.

Vi snickrade snabbt ihop sidan och affischerade hela universitetet en natt i november och vi gjorde det på natten för att göra hela operationen mer spännande. Vi satte lappar på toaletter, dörrar och anslagstavlor. Reaktionerna lät inte vänta på sig. Städpersonalen var inte nöjda men hade tålamod med vår entusiasm. Värre var det med kåren som hotade med advokater eftersom vi brutit mot deras affischeringsregler. Detta var naturligtvis en jackpott. Kåren gav sig på några studenter som kämpade för mänskliga rättigheter i Afrika. Det skickade vi till tidningarna som nappade direkt. Namninsamlingen slog nya rekord och var inte längre universitetets angelägenhet utan hela Sveriges. Vi blev årets studentorganisation på Linköpings Universitet. En grupp demokratikämpar från Eritrea ville ha vår hjälp att bygga en hemsida som skulle bli deras plattform för samordningen av oppositionen runt om i världen. Tre personer åkte med tiggda pengar till London och gjorde jobbet för en totalkostnad på 30000 kronor.

Vår kampanj fortsatte och inkluderade tillslut ett 20-tal riksdagsledamöter runt om i Sverige. Tyvärr är Dawit fortfarande fängslad. Jag skäms. Men jag är samtidigt stolt att vi fick Linköping att tillsammans med London och Washington DC att bli de starkaste fästena för motståndare till den Eritrianska regimen, det sa en representant för regeringen till den största tidningen i Asmara (Eritreas huvudstad). 

Vännerna har jag kvar och kommer alltid att ligga nära mitt hjärta. Allt började med en idé. Jag hoppas att jag någon gång i framtiden kan göra något lika roligt. Loggan ovan är gjord av en av medlemmarna i gruppen. Loggan används idag av de flesta stora tidningarna i Sverige som stödjer kampen för frigivning av Dawit.


Dagens citat

"Att åldras är inte så illa om man tänker på alternativet."

Maurice Chevalier,  franska skådespelare

Ofrivilligt vuxen

Idag har vi varit på barndop och kväll ska vi på inflyttningsfest till några bekanta. Hela dagen känns så ofrivilligt vuxen på något sätt. Även om jag är 28 år, har sambo, bostadsrätt, bil och fast jobb så känner jag mig inte hemma i vuxenvärlden. Vill inte vara där riktigt ännu. Det här med barn och bekanta känns fortfarande främmande. Notera att jag väljer ordet bekanta istället för vänner.  Är man vuxen när man börjar kalla folk bekanta istället för vänner?

Ikväll ska vi till ett par som just är vad vuxna människor skulle kalla bekanta. Vi ska till ett par som är en gammal arbetskamrat till min pojkvän och hans flickvän. Jag har träffat dem två gånger innan på fester hos gemensamma vänner. Min pojkvän och hans gamla arbetskamrat träffas 1-2 gånger om året tillsammans med andra gamla kollegor, äter middag och gör någon grabbig aktivitet tillsammans. Flickvännens pappa har en bongård som vi brukar köpa kött från. De är tacksamma att vi köper kött och speciellt då min pojkvän även fått sina vänner, kollegor och släkt att köpa kött från deras gård. Paret är roliga och trevliga men vi känner dem som sagt inte speciellt väl.

För bara något eller ett par år sedan skulle jag kallat detta par vänner.  Nu kommer jag på mig själv att kalla dem bekanta. Har jag blivit ofrivilligt vuxen nu? Hela denna beskrivning av vilken relation vi har till detta par känns också väldigt vuxen? Dessutom skulle jag för bara några år sedan ha sätt fram mot festen och planerat in en utgång efteråt. Nu känns det som vi går på festen av plikt. Det är något som vi borde göra och vi vill ju hålla kontakten med dessa människor. Jag har redan planerat min ursäkt för att inte följa med ut. Jag ska upp och plugga imorgon. Hur vuxet känns inte detta? Och vad är egentligen skillnaden mellan bekanta och vänner?


RIP gammalt skrot - Ny epok här!

Vi pratar ju mycket om ens drömmar och mål i den här bloggen. Jag tänkte bara dra in en annan aspekt i det hela. Inatt drömde jag att jag dejtade en kille under en veckas tid, vi var inte nödvändigtvis jätte kära men vi hade ett band. Det kände jag från första träffen. Vi hade träffats genom en gemensamvän och jag hade blivit god vän med hans pappa också.

Hans födelsedag var påväg in och han skulle fylla 30 år, han tränade någon form av kampsport. Vi planerade att överaska honom efter hans träning genom att samla 5000 småbarn som skulle sjunga julsången Tipp Tapp, det var en av hans favoriter, väckte minnen hos honom som han gilla. Hur som helst...

Han kom ut från träningen i sina gråa mjukisbyxor och stod och pratade med två vänner till honom.. Jag gick fram till honom, även om vi inte kände varandra jätte bra kändes det som vi visste vart vi hade varandra. Jag gick till dit och kysste honom och han kysste mig tillbaka och frågade hur jag mådde med ett så stort leende på läpparna att jag inte visste vart jag skulle ta vägen. Sa jag att det var hans charm jag föll för.

Jag tog hans hand och började gå ut från anläggningen och utanför var det som en grop (ni vet den kända gropen i Lexsand, lika djup som den med ett liten sjö på sidan.) Redan där såg han några hundra barn och började undra... Det var en dagisfröken som hade ställt fram två pulkor, en som hon skulle sitta i och leda oss och sen den andra pulkan som jag och han skulle sitta i. Vi satte oss och åkte ner för backen.. och alla barnen började fint sjunga Tipp Tapp, hans leende och tacksamhet sträckte sig över alla 5000 barnen. Det var magiskt, en fjärilskänsla i magen dök upp.

När vi hade kommit ner för halva backen såg jag hur hans ögon lyste upp och han förstod ingenting, var allt detta till mig, utstrålade hans ansiktsuttryck. Väl nere från första backen kom en liten sjö på höger sida... och det är nu jag varnar känsliga läsare!

Där såg vi hur en förskolelärare försökte dra upp två barn som hade ramlat ner i vattnet, hon fick upp ena men den andra hade skjunkit under vattnet och hon nådde inte barnet. Killen jag var med som i drömmen kallade sig för Fredrik tittade på mig med de djupaste ögonen och tog tag i min arm och gjorde en gest med ögonen som sa "du eller jag?"... Innan jag ens hann tänka tanken höll han i min hand och sträckte sig efter barnet, han nådde inte. Så han tog fram, från ingenstans, en fjärrkontroll till tvn, en exakt likadan som jag har hemma på riktigt, och försökte nå barnet med den. Det gick inte. Plötsligt kände jag hur fjärrkontrollens baksida åkte av och vi gled ifrån varandra så han tog sats och hoppade in i det iskalla vattnet och puttade upp barnet. Alla slängde sig över barnet för att hjälpa till och värma upp honom, barnet mådde bra!
Men Fredrik... han kom inte upp på grund av all halka och mossa som fanns på berget i vattnet... Han försökte och vi försökte men han sjönk och sjönk.... Jag fick panik och ringde 112. Jag visste inte om jag skulle hoppa i eller inte, men jag fick inte hoppa i för det var en dam som höll i mig. Jag såg hans panik i hans ögon men ändå var de så lugna och jag såg hur han drunka längre och längre ner. Tillslut såg jag hans ögon vara öppna och kroppen helt still, han hade dött.

Hans pappa kom och frågade vart Fredrik var och jag fall ihop i hans famn. Han fick en tår men stod mest och tröstade mig. Hans vänner kom och jag sa att jag bara känt Fredrik i en vecka och jag inte förstod varför jag var så ledsen men att jag visste någonstans inners inne att det var vi mot världen. Vi hade det där bandet som inte många har.

Nu vaknade jag ur min dröm, jag hade panik. Jag grät på riktigt och får nästan en tår nu när jag tänker tillbaka på drömmen. En inflik innan jag tar upp allt annat, min tvkontroll som jag hade drömt om låg brevid mig med baksidan borttagen, precis som den åkte av i drömmen, låg de på min säng i två separata delar....
Jag började googla drömförtydling och fick fram en intressant mening: "Om någon annan dör så förutspås en födelse, ett bröllop eller en vinst. Döden symboliserar framgång, frihet och lycka."

Jag fick även upp betydelser som:
En ny epok har börjat i ditt liv. Du kanske inte var nöjd - kanske rent utav missnöjd och hade ångest men nu är den delen borta och ett nytt liv för dig har börjat.

Igår satt jag och en vän och drack julmust och skrev ner en lista på vad vi ska göra med vårt 2010/2011 liv. Vi kom fram till fyra olika kateogirer: kultur, restaurang/krog, resor, personligt. Listan fylldes med diverse saker vi alltid dröm om att göra men vi har fått förhinder i på grund av massa olika saker. Men nu ska vi bocka av en efter en sak på listan!

Och nu kära vänner vill jag dra summan av kardemumman: Hur passande kom inte denna dröm? Jag har börjat mitt nya liv. Nytt jobb, nya utmaningar, nya möjligheter, jag har ny energi!

Det är nästan lite läskigt. Jag har aldrig dröm om någon som dött. Och drömmen kom ju som mest passande nu när jag fått ett nytt jobb. Wow.

Dagens citat

"Där går en kvinna som vet allt man kan lära sig och ingenting av det man inte kan lära sig. "


Coco Chanel

The ten best dressed of the yearNär tidningen VOGUE utser “The ten best of the year” är Michelle Obama med bland de 10 utvalda.

Kunde inte låta bli att köpa special numret av VOGUE när jag var i NY. Inspirerade för karriären om något - snygga kläder javisst!


Positiva nyheter

Priserna på bostäder i Stockholm stod stilla den senaste månaden enligt statistik från Mäklarsamfundet.  Kanske ingen statistik man kan dra några slutsatser ifrån, men för alla oss som funderar på att köpa lägenhet är det positiva siffror.


Två steg framåt

Hemkommen med ångesten över att vara tillbaka i vardagen hängande över mig har jag ändå hunnit vara någorlunda produktiv. Har haft möte med min karriärcoach.  Tyckte det vara bra att ta det redan första dagen efter resan för att påsåsätt direkt komma in i rytmen full fart framåt. Mötet var bra som vanligt. Dock hade jag inte riktigt svar på alla hennes frågor och det krävs en del fundering från min sida för att komma framåt. Tills nästa möte har vi kommit överens om att jag ska komma två steg framåt istället för ett steg framåt som det hittills varit mellan mötena. Två steg framåt låter fenomenalt. Snabba steg i rätt riktning.

Efter en del vånda vågade jag även titta på tenta resultatet. Var orolig att få dåliga nyheter, men så fel jag hade. Jag skrev VG på tentan. Kan det bli bättre? Har vinden vänt? Som sagt snabba steg framåt.


Wow - vilken stad


New York var fantastiskt, wow vilken stad! Kände redan i taxin från flygplatsen på väg till hotellet första dagen, med utsikt över Manhattan, att New York är en stad jag kommer att återkomma till många gånger om. Staden rymmer allt jag kan önska mig. Alla städers stad på något sätt, om ni förstår vad jag menar.  En stad som rymmer allt det senaste inom modevärlden, klubblivet, affärsvärlden, ja allt det senaste inom det mesta.  En stad med en enorm puls, liv och rörelse. Men det är också en stad som har lyckats bevara det gamla från förr precis som det var för sisådär 100 och 50 år sedan. En stad med ett lugn, en harmoni och en gemenskap. Kan inte riktigt sätta fingret på det men New York är fabulöst.

Älskade jag inte storstadspuls innan jag åkte så gör jag det nu. Älskade jag inte mode innan så gör jag det nu. Älskade jag inte business så gör jag det nu.  Älskade jag  inte skyskrapor så gör jag det nu. Älskade jag inte frihet innan så gör jag det nu. Återigen New York är fantastiskt, wow vilken stad!

Ofta när jag är bort och kommer hem har jag känslan; borta bra men hemma bäst. Denna känsla vill inte riktigt infinna sig denna gång. Vill vara där och inte här!


Årest Nyföretagare!
Work with me!Har ni någonsin fått en Furtune med er mat och tagit lappen med en nypa salt? Har ni någon gång tagit en Fortune och sedan sparat det citat ni fick. Har ni någon gång lagt vikt på budskapet?

Jag fick en för ett tag sedan: "work with me!"

Tyckte det var lite roligt att jag fick en med just ordet work i.

bild: choicepromotionalproducts.com

Fortune

Jag måste höja en hand för Fortune.com, det är en sjukt intressant sida som har nyheter om företag, entrepenörer, pengar, business precis allt som är intressant och veta om man är inne i den vevan!

Jag rekomenderar Small Business News avdelningen och speciellt "How I rasied $24,000 on Kickstarter". Av väldigt vanliga metoder och PR publicitet lyckades han göra det!

www.fortune.com


GARBAG(E)Älskling, kan du ta sopporna?

Med karriär kommer pengar och med pengar kommer konsumtion och med konsumtion kommer antingen missbruk eller ej. Vad denna bild är, det får den tala för själv.

Så det man kan göra när man börjar klättra på stegen är att göra en budget. Där får du inte bara mer koll på vad du får in och vad som går ut men även vart pengarna går ut någonstans!

Det finns tusen olika mallar på nätet som man använda sig av men den bästa är den du själv gör eftersom du själv bäst vet vad du gör med dina pengar, vilka kategorier och grupper du behöver.

Det ni kan tänka på och ha i bakhuvudet - Lyxfällans tavla med pengarna ;-)

Beginner!

Det är exakt det här jag gillar med att börja på ett nytt jobb, man får så mycket ny information och man proppas mätt på kunskap! Och det är just kunskap man saknar när det inte går att utvecklas mer på en arbetsplats.

Senariet för mig är just nu - panik men med säkerhet. Det är precis så jag känner, jag vill ha helg men enbart för att kunna plugga på allt material jag fått. Jag har fått en sjukt bra bild av företaget och det dem faktiskt gör, jag håller med deras argument och det är ju en fördel om man ska representera företaget.

Så vad är min plan för veckan som återstår?
Imorgon - jobb och sen lägenhetsvisning med syrran
Fredag - jobb och sen till vännen min som fyller år och sen kanske en mildare utgång
Lördag - träning och sen plugg/jobb
Söndag - plugg/jobb och vila

Måndag - kick ass på jobbet!Har du panik över att börja på det nya jobbet kan du tänka på flera saker
- alla har varit ny någon gång
- man lär sig inte över en natt
- med misstag kommer kunskap
- våga fråga
- du har blivit anställd för att de tror på dig, så våga tro på dig själv också!

ENERGI

Med tusen gånger mer energi i kroppen idag och information som tutar runt i mitt huvud, har jag träningsvärk i hela kroppen efter 1h lång träning och tänker... fan vad bra livet är!

Jag måste ge ett stort plus till SATS, de har verkligen bra maskiner och fräscha lokaler. Dessutom måste jag även säga att med träning föds ny energi så den som känner sig grå och hängig - köp gymkort!

Nu ska jag sova.bild: roy

Extern hjälp!

Ibland behöver man extern hjälp. Hjälp från en obereonde som inte kan hela ens livshistoria. Lite pepp för att kunna klara av dagen!

Idag hamnade jag på den mörka sidan men snabbt var en bakant där och drog upp mig, det kändes bra. Att prata av sig är viktigt och väldigt nyttigt. Man får ett nytt perspektiv på det hela.

Ge inte upp era drömmar för någon annan. Sätt upp en plan och fullfölj den!

Tips på saker du kan göra för att komma till drömjobbet:
- praktik
- mun till mun metoden
- utbildning
- läs en bok om ämnet du vill jobba med till och från jobbet


Våga drömma. Våga satsa. Våga gör.

Mycket Facebook nu jag vet...

Watch live streaming video from facebookinnovations at livestream.com

million dollar baby

Här kan ni se vilka som är tjänar mest enligt Fortune. Om ni klickar på namnen kan ni läsa mer om varje person (ni kommer till Fortunes sida då). Enjoy!


Highest paid rank   

Name                       

Age    

Company                    

2009 Total
compensation

1 Matt Maddox 35 Wynn Resorts $15.03 million
2 James R. Murdoch 37 News Corp. $8.84 million
3 G. Mike Mikan 39 UnitedHealth Group $5.76 million
4 James P. Fortescue 36 Annaly Capital Management $5.59 million
5 Keith A. Meister 37 Icahn Enterprises $5.32 million
6 Wilford H. Fuller 39 Lincoln National $4.97 million
7 Christa Davies 39 Aon Corp. $3.82 million
8 Adam J. Greenlee 36 Silgan Holdings $3.41 million
9 Peter Leav 39 NCR Corp. $3.06 million
10 Jonathan W. Thayer 39 Constellation Energy $2.87 million
11 Jonathan Z. Cohen 39 Atlas Energy $2.77 million
12 W. Robert Berkley, Jr. 37 W.R. Berkley $2.70 million
13 Jason Garner 37 Live Nation $2.66 million
14 Charles F. Kessler 38 Abercrombie & Fitch $2.36 million
15 Brian L. Swartz 36 Apollo Group $2.35 million
16 Paul S.
Amos II
35 Aflac $2.14 million
17 Jay A. Brown 37 Crown Castle International $2.11 million
18 Mauricio Gutierrez 39 NRG Energy $2.07 million
19 Travis Smith 37 Jo-Ann Stores $2.06 million
20 Libby Wadle 37 J. Crew $2.06 million


källa: Fortune

Facebook slår Google!

Det är nästan ett wow-moment för mig. Jag har länge beundrat Google och deras affärsidé, hur smart får man vara? Men idag läste jag på Fortune att Facebook gick om Google som mest besöka sajt.

Och sen en liten video om ett samarbete med Facebook...


24 år och...

På Manpowers hemsida gjorde jag en rolig "undersökning". De skriver såhär (obs! detta är riktad till kvinnor som är 24 år):

Visste du att din chef anställder dig för att du är:
- Initiativrik
- Kreativ
- Självsäker
- Ambitiös
- Tänker globalt

Men på köpet fick din chef även dessa egenskaper:
- Illojal
- Ohjälpsam
- Odisciplinerad
- Självcentrerad
- Lat

Äldre anställer 40 gånger mer konservativa än yngre kollegor
Yngre är 300% mer anpassningsbara än sina äldre kollegor
Unga är 3 gånger mer självsäkra än sina äldre kollegor
66% av de som är födda 80/90-talet är nöjda med sin chef
43% av alla kvinnor tror att skönhetsoperationer blir en karriärstrategi i farmtiden

Chefen kollar upp dig på nätet!
1 av 4 chefer har sållat bort kandidater efter den information dom hittat på internet.
Chefer tycker att din internetprofil speglar din personlighet.


Vill du statistik och fakta om din åldersgrupp kan du testa Manpowers barometer här http://sanningsfabriken.manpower.se/


17 år och 4 företagKillen är 17 år gammal och driver idag fyra företag samtidigt som han går i skolan. Olof Gustafsson tar upp en sak som får mig att börja tänka, personer som har en förmåga att kunna göra någonting sånt här får ju själva inte stå på pappret och jag håller med Olof när han säger att det finns 18 åringar som agerar som 10 åringar och 10 åringar som agerar som 18 åringar och att bedömningen borde gå ifrån något annat än åldern.

Det var nämligen ett av min och min väns problem när vi startade Praktikbyrån. Arbetsförmedlingen ville inte hjälpa oss med bidrag eftersom ingen av oss fyllt 25 år. Jag tycker självklart det är ett stort problem att de bromsar unga personer med drivkraft och det var därför jag på Verksams starta-eget-dag tog upp problemet med en på Arbetsförmedlingen och senare med min vän som sitter i MUF. Får hoppas på att det blir en ändring snart och att vi hjälper de drivna unga istället för att själpa dem!

Tusen drömmar!Här kommer en lista på massa saker jag vill börja/forsätta göra under 2010/2011. Typ nyårslöfte i förtid.
Nytt liv - nya tag!

- börja träna på SATS
- besöka en moské
- besöka en kyrka
- fortsätta lyssna på fler fakta ljudböcker
- klättra på karriärstrappan
- upptäcka Stockholms restaurang och barliv (listan kan göras lång)
- köpa lägenhet
- jobba på mitt tålamod
- få pris/diplom/certifikat
- gå på museum

Listan kan göras längre men jag fick hjärnsläpp, kommer inte på något mer nu!

Okej.

Okej jag har massa att berätta men jag hinner inte just nu, ska hem till en vännina och snacka lite business och sen ut på Berns och fira! För det här behöver firas!

Imorgon kommer massa updates för imorgon kommer jag sitta fastklistrad framför datorn hela dagen. Komma på femton plagg plus läsa på om bolån. Det blir en mysig söndag!


See ya 2mo!


Blandade ämnen

Nu börjar det smått kokas upp lite nervositet inom mig. På måndag börjar jag, 9.00. Det känns sjukt bra och jag har så mycket energi att ge företaget. Jag hoppas jag kommer in i arbetet snabbt och jag når mina egna mål.

Karismakoden har gjort sitt jobb om man säger så...

Men från karriär till standup komedi... Igår var jag på standup och det var en ca 80 årig man som uppträdde och jag kunde inte sluta tänka på hans energi och karisma han hade. Han fångade hela publiken på sin första line... det är att kunna sitt yrke! Han la sig på "ungdomarnas nivå" som han själv kallade det för. I slutet av hans rond tog han upp Facebook och att vi skulle adda han som vän, kan man vara skönare eller? Snubben är 80 år! Direkt släpptes min åldernojja och jag kände mig inte ett år äldre än 24!

Det var en bra kväll.

Tips inför helgen: Det är gratis stand up på torsdagar och söndagar på Big Ben på Södermalm och showen börjar 20.00. Det är både veteraner och nybörjare som showar!

Nästa giftemål?

Stelina ska iväg till NY och fira sin 2 års dag med sin älskade pojkvän, jag kan ingenting annat än vara lycklig för hennes skull - för deras resa och hennes perfekta förhållande!

Förhållanden är något jag funderat på länge, jag vill vara bästis med min kille inte bara vara hans tjej. Jag vill kunna lära mig saker från honom och lära ut saker jag kan till honom. Jag vill kunna vara seriös, larvig, spontan, äventyrlig, vuxen och filosofisk med honom. Jag vill kunna säga att han är den bästa på denna jord. Jag vill bara kunna älta om positiva saker om honom till mina vänner, ingenting negativ ska finnas i mitt förhållanden.

Samtidigt som jag har alla mina krav går jag med på att han kan vara den där simpla kille next door...

Jag i mitt enmannaförhållande mår väldigt bra men kommer prinsen ridandes på den där vita hästen, då kan jag ge honom en chans... ;-P


Vända dygnet!

Jag börjar jobba på måndag och måste vända mitt dygn och förvånad som jag själv blev vaknade jag kl 07:00 idag. Är det normalt med tanke på att jag gick och la mig vid ett? Aja, nu har jag iaf vänt mitt dygn för ikväll ska jag bara ta det lugnt med mitt tjejgäng och kolla på idol. You heard me! Idol.

Men innan dess, lite planering för Projekt X och sen hjälpa en vän att fixa designen på hennes hemsida. Jag är ju trots allt en HTML-light-nörd. Nu kör vi!
STOLT VÄN!

Jag har börjat med mina inlägg: STOLT VÄN!

Det är inlägg om mina vänner som lyckats med sin karriär. Kathrin A E är en av mina vänner som jag är så otroligt stolt över, hon har gått i fotoskola i Finland och här i Sverige och är idag ny på marknaden med diverse frilandsjobb. Hon fotade mig och min vän till ett projekt vi hade och fifan vad bilderna blev fina! Ska visa er några så fort jag fått dem!

Här har ni Kathrin, denna gång framför kameran ;-)foto taget av: vet ej, ska fråga Kathrin.

Mötet idag!

Idag var jag på möte, om man kan kalla det för möte. Det var ganska avslappnat och det var med en nära vän. Vi planerade ett stohej som vi ska göra. Hon och jag har lite samma idéer när det kommer till Sveriges utbud av kläder, jätte bra! Men det saknas Edge!

Hon har redan kontakt med massa fabriker och andra viktiga människor så vi tänkte slå ihop våra hjärnor och göra något megastort utav det här. Innan december ska vi ha 15 skisser var på plagg vi saknar i Sverige och efter december så ska vi ta kontakt med hennes kontakter och mina kontakter och försöka styra upp lite. Varje vecka (blir nog mer en gång i månaden) kommer vi ha möten för att följa upp allting. Självklart får ni hänga med på resan.

Jag visade mina fula skisser till henne idag, hon gav mig en läxa. Gör mer nogrant och detaljerat! Sen hjälper hon mig rita dem. Vi kommer bli klockrena tillsammans, jag har sett hennes skisser förut and i adore them! Och jag själv har haft intresset för fashion sen barnsben så im ready now!

Det är så kul när man kan förena nytta med nöje och speciellt när jag kommit på min nich!

Min inspierationskälla till detta är Amber Rose!


out of office

Resfebern smyger sig på. Imorgon är jag på andra sidan jorden, i staden som aldrig sover. Åter torsdagen den 18 november.


Nya arbetsuppgifter

I dag har jag fått reda på att jag från och med 1 december ska få delvis nya arbetsuppgifter. Det är ett byte sidledes och betyder inga direkta nya utmaningar. Dock viktigt, jag får lära mig något nytt och breddar min kompetens. Ett steg i rätt riktning.

Superwoman blir women!

Jag minns första dagen på mitt X-jobb. Hur jag och S började prata och hur vi klickade direkt, båda hade karriärsinstinkten inom sig. En sak jag blev så överaskad över var att hon ställde mig så många frågor, hon var så intresserad av mig. Dagar in och dagar ut satt vi och pratade om våra drömmar, våra trappor vi skulle upp för, våra mål i livet, vad vi vile satsa på och hur vi skulle lyckas med det. Ingen hade svaren men båda hade glödet.

Det kändes som det mest var jag som pratade. Men hon lyssnade och det var exakt det jag behövde, någon som lyssnade på mig och mina tusen drömmar. Någon som kunde vägaleda mig. Inte nödvändigtvis säga vad som var rätt eller fel, ingen som nödvändigtvis skulle dömma mig men någon som kunde hjälpa mig balansera på den tunna linan när jag fallit ner. Och S var S med uperwoman efter sig. Idag driver vi bloggen tillsammans och hon är en vän för livet.

Så nu till karriär, är kollegor eller arbetet det viktigaste på jobbet? Jag säger arbetet för bra kollegor blir alltid vänner som aldrig lämnar en oavsett om man lämnar jobbet eller ej. Så nu längtar jag tills imorgon så jag kan få svar på det här mailet som kan få mitt liv att ändras till fullo, fifan vad glad jag är!

Ps. jag ska bli en bättre lyssnare. S jag hör dig!

Energin flödar!Blir så peppad, peppad, peppad av Nasim. Efter New York blir det handling, handling, handlig! Full fokus framåt. Vi ska framåt och det nu! ENERGI!!!!!

Bild: http://sophiesfashion.blogg.se


Dagens citat

" Det finns ingen bättre utbildning än motgångar"


Benjamin Disraeli, brittisk politiker och författare

När är ett misslyckande ett misslyckande?

Alla människor gör misstag i livet, små som stora. Jag har tidigare skrivit här på bloggen att jag ska nå mina karriärdrömmar genom att;

1.       Drömma, våga, göra

2.       Arbeta HÅRT!

3.       Förändra de sakerna hos mig själv som är nödvändiga

4.       Tro på mig själv och kämpa trots motvind

5.       Lär av andra och mina misstag

Dessa fem tillvägagångssätt skrev jag ner för cirka 3 år sedan. Jag ska ärligt säga att jag inte lyckats leva efter alla men är på god väg. Dock bör jag ta fram och läsa dem lite oftare för att ständigt bli påmind. En av punkterna som jag behöver jobba på och som jag har fått i uppgift av coachen är att fundera över är hur man kan göra ett misslyckande till en framgång. När är ett misslyckande ett misslyckande egentligen? Jag har tänkt väldigt mycket på detta. Jag har en period i mitt liv som jag ser som ett misslyckande. Det stör mig enormt mycket att jag inte bara kan lämna det bakom mig, gå vidare och se att det jag lärt mig kommer vara nyckel till min framtida framgång.

Kanske är det så att ett misslyckade är ett misslyckande om man låter det vara just ett misslyckande? Är man klok nog att inse att man faktiskt lärt sig något av det som gick fel, är det kanske inte längre ett misslyckande. Då har misslyckandet blivit en lärdom och en lärdom är alltid en framgång. Jag vet att det är precis så här och det var därför jag skrev för tre år sedan att jag skulle lära mig av mina misstag. Ändå sitter jag här och tycker fortfarande att perioden i mitt liv var ett misslyckande. Jag har fortfarande svårt att se det positiva i det hela. Vad jag måste göra är helt enkelt att sätta mig ner och fundera på vad jag egentligen lärde mig under den här perioden.  För något måste jag ju ha lärt mig? Om inte annat ska jag lära mig att hålla överenskommelsen med dig själv om de fem tillvägagångssätten för att nå framgång.  

På post- it lapparna har jag skrivit frågor som jag har fått i uppgift att svara på av min karriärcoach. Frågorna gäller just den perioden i mitt liv som jag ser som ett misslyckande.


I give you edge!WOW. Jag blir helt till mig. Fick ett mail idag som gjorde mig sjukt glad. Berättar mer sen när jag vet hur det går... Jag ska inte ta ut lyckan i förskott men WOW.WOW.WOW. säger jag bara.

Det hjälper verkligen att lägga ner energi på det man älskar, för plötsligt händer det. Nu pratar jag i koder igen, men WOW jag återkommer med allting så fort jag själv vet mer om det!

bild: okänd?

Spontanansökningar ger resultat!

låt rubriken tala för sig själv! WOW WOW WOW.


This is a man's world!

This is a man's world, this is a man's world
But it wouldn't be nothing, nothing without a woman or a girl

You see, man made the cars to take us over the road
Man made the trains to carry heavy loads
Man made electric light to take us out of the dark
Man made the boat for the water, like Noah made the ark

This is a man's, a man's, a man's world
But it wouldn't be nothing, nothing without a woman or a girl

Man thinks about a little baby girls and a baby boys
Man makes then happy 'cause man makes them toys
And after man has made everything, everything he can
You know that man makes money to buy from other man

This is a man's world
But it wouldn't be nothing, nothing without a woman or a girl

He's lost in the wilderness
He's lost in bitterness

I'm goin banana!

Jag sitter och färgar håret och lyssnar på Karismakoden, ljudformat. De pratar om utstrålning nu, hur bra det är att ha utstrålning i sociala sammanhang!

Bra kommunikatör nyckeln till framgång
Hur vi agerar styr våra relationer
Samspelet avgör allt
Tankar, attityder och känslor gör oss levande

Kapitel två - tillit.

Skriver mer om den sen nu måste hårfärgen tvättas bort!


bytenNu har jag varit hemma i två veckor i väntan på att få börja på mitt nya jobb. Jag har ny energi, nya krafter och en kämparglöd som kommer ta mig långt. Jag är redo att börja nu!

Jag tror det är nyttigt att ta sig en funderare ibland, är jag nöjd med livet jag lever, vill jag göra någon förändring eller vad skulle göra mig lyckligare. Är gräster grönare på andra sidan eller kan man göra den lika grön där man är just nu?

Jag tror allt handlar om ens inställning till livet. Hur man ser på saker och ting och vad man egentligen vill få ut av allt. Jag såg ju som sagt filmen Eat, pray and love igår, den filmen gav mig en riktig tankeställare!

Be happy not stupid.

Projekt XKan ni gissa vad det är? Möte imorgon angående projektet, jag är förväntansfull!
Detta är något jag verkligen brinner för. Fashion a la Me.

Dagens

Dagens planer är

- städa mitt rum
- läsa på om mitt jobb
- planera mötet imorgon med S

Och så har jag på den här videon i bakgrunden. Love. Love. Love.


Venture Cup!Jag var på föreläsning idag och alla papper är hos min vän så jag kommer varken ihåg namnet på han som föreläste eller citat som jag skrev ner. Men det kommer så fort jag får tag på pappret... 

Föreläsaren pratade om affärsplan och skitsamma vad han pratade om, han var så inspirerande. Han bjöd in oss lyssnare i disskutioner, han var glad och hade humor, han såg alla i salen!

Jag blir peppad på att gå på fler sånhär kvällsföreläsningar efter denna som var min första. Bra jobbat Venture Cup.

Nästa är nog om två veckor, mer info om det kommer här i bloggen snart!

Eat, pray and love!

Idag gick jag på bio, spontanbio och såg Eat, Pray and Love. Den var jätte bra, mycket inspirerande. Jag gillar filmer som är baserade på verklig händelse. Filmen gav mig en tankeställare och en aha-upplevelse. Man ska inte vara på de platser där man mår dåligt och man ska göra det man älskar. Lizz (om hon hette så, skådisen alltså) ville hitta sin lycka och reste runt till olika länder för att få svar på sina funderingar... När hon reste från stad till stad hörde jag folk i publiken prata om hur fint det var och hur de skulle vilja resa dit. Jag fick en djupare tankeställare - att jag vill hitta lyckan!

Idag är jag väldigt lycklig över min tillvaro men jag har mina drömmar och det är mina drömmar jag vill uppnå för i och med att jag uppnår dem kommer det mer lycka! Jag började direkt tänkte på min karriär, det är en av mina stora drömmar. Hur jag ska kämpa och aldrig ge upp, ALDRIG!

Tid kan vara en annan orolig väckarklocka i det här spelet att hitta lyckan men jag blev lugn av filmen, för om en kvinna i Julia Roberts ålder kan göra det hon gjorde, kan jag ta all tid i världen på mig att lyckas göra det jag vill uppnå med mitt liv och mina drömmar.

Det är aldrig för lång tid att ta sig till sin dröm.

Entreprenörskap

Jag har funderat en del på vad det innebär att vara entreprenör. Enligt Nationalencyklopedin är en
entreprenör en ”person som i konkret handling skapar ny affärsverksamhet”.
Det är alltså en person som startar företag.

För mig och som jag tror även för många andra kan ordet ha en vidare betydelse. I den vidare bemärkelsen skulle jag vilja beskriva det som en förmåga att hitta nya infallsvinklar, förändra, utveckla och skapa nytt. Tänka annorlunda, tänka stor, se möjligheter och att våga ta steget att skapa resultat genom handlingskraft. Som jag ser det är en entreprenör en person som är nyfiken, självständig, kreativ, envis och har en positiv syn på arbete. Entreprenörskap handlar om att ha visioner och vara visionär!

Jag blir varm i kroppen när jag tänker på det. Vem vill inte vara så! Min direkta dröm är kanske inte att starta eget företag, i alla fall inte just nu, men jag skulle mer än gärna ha ett jobb där jag får nyttja entreprenörsandan inom mig. Det är mitt mål! KAN, VILL, SKA! DRÖM, VÅGA, GÖR!


Morgon 9 November 2010

I morse vaknade jag 06.15 av en morgonpigg pojkvän som frågade om jag önskade frukost på sängen. Självklart ville jag det, finns det ett bättre sätt att starta dagen. Efter det hoppade jag in i duschen och kände att det där med att lägga karriären på hatthyllan inte kommer bli aktuellt förens på torsdag kväll. Kände att jag sprudlade av idéer och jag var tvungen att boka in ett pepp - möte med Nasim. När jag senare är på väg till jobbet känner jag dock att huvudvärken smyger sig på. Denna ständiga huvudvärk, börjar bli en nagel i ögat. När jag sedan väl kommit till jobbet och sätter mig vid mitt skrivbord, spiller jag självklart ut min te- kopp över hela skrivbordet. Jag som hade en sådan bra start! Det var helt enkelt bara att gilla läget. Det man inte har i huvudet får man ha i benen som min kära mor brukar säga. Hur som, innan det var dags att sätta igång och jobba, hann jag i alla fall skriva min to-do-list för veckan.Entreprenörer vi gillar

Tänkte börja med en följetång här på bloggen. Med jämna mellanrum kommer vi att skriv om entreprenörer som vi gillar.

Den första är Ivan Daza, grundare av Blatteförmedlingen. Blatteförmedlingen arbetar för mångfald på arbetsplatser och förmedlar arbete till invandrare. Jag har läst en artikel om honom i Jusek (nummer 1/2010) Hans idén började med att han var trött på alla skriverier i media om arbetslösa invandrare. Nu några år senare har han förmedlat hundratals jobb. Hans budskap är att mångfald är synonymt med affärsnytta. Om 10 år tror han mångfald är en självklarhet på arbetsmarknaden och de företagen som inte insåg det i tid kommer att vara utslagna. Hoppas han har rätt!

Wow- vilken entreprenör! Imponerande att ta fasta på ett samhällsproblem och göra det till en affärsidé.  Gillar att han gör Sverige till ett bättre samhälle att leva i med sitt mångfalsarbete och sitt entreprenörskap.


Dagens citat

"Det är alltid gratis ost i råttfällan."

H.R Gross, amerikansk politiker

Move your body!Kroppspråk är alla former av icke-verbal kommunikation. Det är skillnad på kroppsspårk mellan olika individer men även mellan olika grupper. Tänk dig själv, hur kommunicerar du till din familj och hur kommunicerar du till dina vänner?

Jag minns när det var val i USA och Obama stod vid mikrofonen, utan att dra in min politiska syn, så måste jag ändå säga att jag tyckte han gjorde det suveränt. Han visste hur han skulle fånga publiken med hjälp av hans kroppsspråk!

Visste ni att kroppsspråk står för över hälften av kommunikationen mellan människor!


PIMPA DIN CV

Det finns flera olika knep som du kan ta till för att pimpa upp din CV lite,
för det är just det lilla extra som får företagen att fånga blicken på din ansökan!

1. Ta med en bild på dig själv. Det får företaget att komma ihåg dig lättare.

2. Lägg till en sammanfattning i början av CVet, där du beskriver allt du gjort och
    vem du är på några få rader.

3. Skapa en personlig layout som riktar sig till det företag du söker jobb hos.

4. Skriv inte bara att du var servitris, skriv vad som gjorde dig till en bra servitris!


Din CV ska spegla vem du är!

bild: www.algonet.se


Torsdag is the dayPå torsdag firar vi som sagt 2 år. Traditionsenligt ska vi fira på Rolfs kök, där vi hade vår första dejt och där vi firande vår 1 årsdag och där vi ska fira kommande årsdagar. Eftersom vi åker tidigt fredag morgon ska vi ta en långlunch istället för att gå dit på kvällen. Känns romantisk att fira mitt på dagen.   

Rolfs kök är trendigt samtidigt som charmigt. En blandning mellan kvarterskrog och en gourmetkrog. Mycket god kvalité på maten och personlig service. Inte speciellt billigt men inte särskilt dyrt.  Dagens citat

"Om man inte älskar för mycket älskar man inte nog."


Roger de Bussy- Rabutin


placerar karriären på hatthyllanFör en vecka placerar jag alla mina karriärdrömmar på hatthyllan och njuter av livets goda. Jag laddar upp för semester.  Passande nog firar jag och min pojkvän även två år nu på torsdag.  Det ska bli underbart, som jag har längtat och drömt om att åka till New York. Romantik, god mat och shopping. Nästa torsdag är jag back in business och har möte med karriärcoachen inbokat. Känns som en perfekt start efter semestern.


Mat i NYHar börjat leta restauranger som vi ska äta på i New York.  Fem kvällar fem restauranger. Vi planerar att äta på ett Steak House, en sushibar, en fransk/ italiensk inspirerad, ett mexikanskt ställe samt en skaldjursrestaurang. Hittade i ett gammalt nummer av MAT & VÄNNER en intressant restaurang. De tipsade om en Oyster Bar i Grand Central Station. Beskrivning låter magiskt och jag kan knappt vänta! Läste också om Chelsea Market. Ska vara en spännande samling av affärer, restauranger och kaféer i en gammal fabriksbyggnad från 1890. Låter som det kommer falla oss perfekt i smaken.


Ingen modeblogg men...


Idag var jag inne i stan och letade jobbkläder, hittade en del men långt ifrån allt det jag ville hitta. Men jag får väl ta en runda igen innan jag börjar jobbet. Jag gick med min kompis och det blev mest snack och skvaller med henne vilket iof var mkt roligare än att shoppa ensam men som sagt hittade inte det jag letade efter... more to come!

bild: www.chicintuition.com


Shopping i NYHar skrivit en shoppinglist, insåg halvägs att den blev längre än vad jag tänkt. Har sparat och laddat i flera månader så nu ska det inte snålas.

konsten att hitta en perfekt bostad...

Idag var jag på lägenhetsvisning i Fridhemsplan, det var super kul men gud vad svårt och stort beslut det är att köpa bostad. Vart man ska bo och hur mycket man vill lägga på bostaden är inte direkt små frågor som man måste ställa sig själv när man är på G för att köpa en ny bostad.

Vad finns med på er checklista när ni letar ny lägenhet?

- yta
- område
- pris
- renoveringsobjekt eller ej
- grannar
- kommunikation


10. 000 kr kan bli dinaAllt du behöver göra är att svara på vad du önskar sig i julklapp.  Gå in på www.metro.se och var med och tävla. Det ska jag göra- Plötsligt händer det!


IT GIRL

Idag pratade jag om att vara en IT-girl med en vän. En kvinna männen vill ha och en kvinna, kvinnorna vill va!

Jag har en x-kollega som var en sån person. Jag såg upp till henne, hon var grym.

Hon är öppen, glad och har världens glöd. Man blir fångad av hennes entusiasm! Jag minns en dag då hon höll i en teambuildingdag, den var kreativ och påhittig - precis så som hon är. Jag kan inte sätta fingret på vad det är men jag skulle aldrig kunna se henne klaga, vara sur eller arg. Hon har det där lilla extra utan att vara för extrem. Hon är en IT-girl.
Dresscode!

Idag ska jag gå runt på stan med min vän och vara moraliskt stöd, hon ska lämna CV över hela stan och jag ska köpa jobbkläder. Sen ska vi nog luncha och senare ikväll ska jag ha möte med Stelina. Ska bli spännande!

Hörs senare idag.

Affärsplan!

Glöm inte bort föreläsningen imorgon bitti på Handelshögskolan. Jag ska iaf gå dit!

Vad: Affärsplanen - Din karta och kompass på vägen till framgång
När: 9 november kl: 18.00 - 20.00
Var: Handelshögskolan, Aulan


Dejt med mobilen

Jag hade aldrig kunnat tro att min mobil skulle kunna betyda så mycket för mig. Vissa kan inte gå till affären utan smink, oh hey jesus, det kan jag (!) men om jag glömmer min mob hemma är det kört. Naked woman walking!

Bara så ni vet. Godnatt.


Karaktär!

"Auktoritet, av latin auctoritas, bemyndigande; myndighet, att ingiva respekt, fullmakt eller tillstånd att göra någonting, eller förmåga att driva igenom sin vilja..."

Så skriver Wikipedia kortfattat om vad Auktoritet är. Idag satt jag och diskuterade det med en vän, som jag tycker har auktoritet så som jag tolkar det. Så först till min tolkning..

En person som har stort inflyt på andra, som med sin insida och utsida kan föra människor till det bättre (och sämre). Med sin förmåga att prata och använda sitt kroppspråk övertyga majoriteten. Använda sin makt på ett positivt (och negativt) sätt. Att vara en stark karaktär! Vilja uppnå sina mål och drömmar!

Varför jag gjort det negativa inom parantes är för att jag inte vill tänkte på det dåliga i ordet auktoritet, jag ser det som ett positivt ord. Något jag själv skulle vilja vara - en stark karaktär som jag tycker min vän är. Eller som jag råkade uttrycka mig när vi snacka om det "agressivt utseende". Agressiv på ett positivt sätt, att man tar sig fram till sitt mål att man inte är en slappare att man kör gärnet och inte ser några hinder. Jag ser upp till sånna människor, de som har EDGE.Vad för typ av människa är du?


Questions to ask

Förra veckan skriv jag om en rekryterare som tipsade om vikten av att ställa frågor vid en anställningsintervju för att på så vis visa ett genuint intresse.  Jag har funderat på vilka frågor som kan vara bra att ställa. Det viktigaste jag har kommit fram till är att ställa frågor som är relevanta för just dig. Jag skulle exempelvis fråga, hur jag får utlopp för min kreativitet och vilken grand av självständighet tjänsten kräver samt vilka utvecklingsmöjligheter som finns.  Om företaget inte ger dem svaren du vill ha är det kanske bra att fundera på om jobbet är något för dig eller inte. Annars är det bra att fråga generella frågor om företagen. Gärna inte sådant som finns på deras hemsida, då många förväntar sig att du är påläst om företaget. Nedan följer några exempel på frågor.


Vad innebär de konkreta arbetsuppgifterna?

Hur ser en ”vanlig” dag ut?

Vad är min viktigaste uppgift?

Vilka mål/förväntningar förväntats jag uppfylla?

Hur ser beslutsvägarna ut i företaget?

Vilka utvecklingsmöjligheter finns?

Hur ser ni på kompetensutveckling?

Vilken ålder och bakgrund har de som jobbar på företaget?

Hur länge har de flesta jobbat?

Vilken personalomsättning har företaget?

Hur stor är den avdelningen som är aktuell för tjänsten?

Vad har avdelningen för mål?

Finns det några ledord?

Något speciellt som pågår just eller som är på gång?

Vad är företagets övergripande mål de närmaste åren?


Det var några frågor och det finns många fler. Skulle företaget erbjuder dig en tjänst kan det vara bra att fråga om du får prata med någon tidigare anställd eller någon som är anställd av företaget idag.  På det sättet kan du kritisk granska företaget så att du kan ta ett välgrundat beslut.  Tror de flesta företagen skulle uppfatta det som väldigt positivt. De delar ju ditt intresse att det ska bli en bra rekrytering och att du stannar och trivs på företaget.


Nedräkningen har börjat

Jag misstänker att jag inte ensam om att bli extremt trött på mitt jobb veckan innan semestern. Fattar inte varför det ska vara likadant varje gång. Ju närmare jag kommer semestern ju mer ogillar jag att gå till jobbet. Jag börjar med att räkna dagar, sedan timmar och tillsist minuterar. Längtan efter semestern blir bara starkare och starkare ju närmare jag kommer. Tillslut blir det nästan outhärdligt. Denna gång känns som det är värre än vanligt. Jag började redan förra veckan. Jag inbillar mig att jag just nu behöver semester mer än någon annan gång tidigare. Det roliga är att jag vet att om jag inte skulle haft semester skulle allt ha rullat på som vanligt. Jag hade inte ens reflekterat över jag behövde villa upp mig, få miljöombyte, hämta nya krafter osv. Jag fattar inte varför jag ska behöva fungera så här. Inte behöver jag nästintill börja hata mitt jobb bara för att jag ska ha semester.

Klapp på axeln

Nu är tentan gjort och nu återstår det att vänta på resultatet. Tentan gick ok men känner mig inte helt övertygad om att jag klarande den. Håller tummarna och hoppas på det bästa. Nästa delkurs går ut på att vi ska analysera ett projekt ute på ett företag. Det passar mig som handen i hansken. Jag ska givetvis analysera ett projekt på min egen arbetsplats. Ett perfekt tillfälle för mig att knyta kontakter inom företaget utanför min egen avdelning. Det ger mig också tillfälle att ta del av saker jag annars inte skulle få möjlighet till. Dessutom är det bra för mitt CV. Då kan jag skriva att jag har utvärderat ett projekt och därmed utökat mina meriter. Vilket känns bra både om jag väljer en intern karriär eller en karriär utanför min arbetsplats. Ett steg i rätt riktning!

JUST DON'T GIVE UP!


Möjligheterbild: http://hannaojohn.streetstyle46.se

Make your life memorableDå jag är en listmänniska, dagboksskrivare, citatsamlare och en allmän anteckningsmänniska har jag genom åren samlat på mig en rad anteckningsböcker. Mina favoriter är från Bookbinders. Jag älskar deras anteckningsböcker och block. Dessutom gillar jag deras budskap ” Make your life memorable” och ”Don´t forget to write”.


Dagens citat

"Passionen är den enda talare som alltid övertalar"


Francois de la Rochefoucauld, Fransk författare

Housewife

Provocerande nog finns det killar som tror att alla kvinnor egentligen drömmer om att bli hemmafruar.  Jag har inte den drömmen, även om jag inte tycker att det är fel på att välja ett liv som hemmafru.  Däremot anser jag att om man gör det valet bör man tänka efter en eller två gånger innan. På grund av att det tyvärr inte finns garantier på att ett förhållande vara livet ut. Vilken försörjning har du vid en eventuell skilsmässa? Vad ska du leva av som pensionär, när du knappt får någon pension då du under många år inte arbetat?  Vilket liv vill du leva och vilken levnadsstandard vill du ha? Vilken trygghet vill du ge dina barn?Viktiga frågor som kräver viktiga svar.

Min pojkvän tjänar dubbel så mycket som jag gör. Jag vet att jag har en levnadsstandard som jag inte skulle ha
om jag inte var tillsammans med honom.  Detta är något som gör mig ännu mer peppad att bygga upp min egen karriär och att spara pengar. Jag hoppas och tror givetvis att vi kommer att leva resten av vårt liv tillsammans annars hade jag inte varit tillsammans med honom. Dock är jag helt övertygande om att vi får en bättre relation av att den ene inte är beroende av den andre ekonomiskt. Som jag tidigare har skrivet ett inlägg om, så innebär pengar för mig frihet att välja mitt eget liv.  


DeadlineIdag har jag ska jag skriva tentan i Projektledning. Jag känner mig inte tillräckligt förberedd med å andra sidan har jag aldrig känt mig tillräckligt förberedd för någon tenta i hela mitt liv. Frågan är om man någonsin känner sig tillräckligt förberedd för något man ska göra? Bli man någonsin färdig? Jag hör till dem som alltid tycker att saker kan justeras och bli lite bättre. Jag har svårt att känna mig nöjd.  På något sätt tror jag att man får säga till sig själv ibland, ”Ok, jag har gjort vad jag kan, nu får det bli som det blir.” Blir inte resultatet enligt önskemål får man helt enkelt göra om och göra rätt.


Money never sleeps!

Idag, äntligen, såg jag Wall Street - money never sleeps. Det började rätt mysigt med middag på Baltazar, till panikshopping på ICA (sprang in i ett gammalt ragg som jag försökte gömma mig för bakom kassan) och vidare till biosalen där vi trodde att vi satt i fel salong - de visade ju fel film? Det var SF som hade gjort fel och inte vi denna gång.

Väl inne i salongen med rätt film och mina höga förväntningar började filmen, den var asbra. En riktig Nasim-film. Den handlade om de två stora K:na i livet. Kärlek och Karriär.
Jag skulle säga att filmen fick 4 av 5 stjärnor, den hade humor - väldigt bra humor, den hade spänning, den hade kärlek. Jag rekomenderar även er att se ettan innan ni ser tvåan, det var en del saker jag fick lägga pusslet på själv eftersom jag inte hade sett ettan. Man förstår den men man förstår den nog bättre med ettan i bagaget.

Money never sleeps but we, human do!

Sjukhus

Idag har jag tillbringat hela eftermiddagen på St: Görans Sjukhus. En av mina absolut bästa vänner har hjärtmuskelinflation. Han är 27 år gammal och i god form. Läskigt! Påminner mig om att ta hand om hälsan och mina nära och kära. Imorgon ska jag åka till min mormor som fyller 90 år. Detta betyder att jag är tillbaka i bloggvärlden på söndag. Trevlig helg!


Nytt projekt

Jag har kommit fram till att man måste prioritera i livet och jag har fyra stora prioriteringar i mitt liv när det kommer till mina tusen projekt.

Praktikbyrån - Förmedlar praktikplatser till unga. www.praktikbyran.com. Går sakta men säkert, vi förlitar oss på tävlingen med Venture Cup som vi deltar i.

On.The.Upper.Edge - Denna blogg, där man ska få följa vårt liv och vår karriär och alla tusen projekt.

Project X - ett projekt som jag fick godkänt av idag, att hon jag ska samarbeta med vill samarbeta med mig.

Mina ambitioner ligger på alla tre men jag ser verkligen fram emot Project X, har så mycket idéer och det är ingenting som kommit upp i min hjärna över en natt, detta har jag drömt om hela mitt liv och äntligen får slå ihop min hjärna med en annan jätte duktig persons hjärna och passion. WOW.Fredag!

Dagens planer är egentligen att ta det lugnt, träffa N och inte göra så mycket mer. Skönt med en lugn fredag utan stress. Återkommer under dagen!


WORK IT!


Idag pratade jag med min bästaste vän om killar och om karriär. Mina två stora Kn i livet. Vi pratade om hennes killar, om mina killar, om min karriär och om hennes killar igen (haha).

Jag berättade om att jag hade sagt till min syster att jag hade panik över att jag inte träffat Mr Perfect och hur hon hade blivit arg på mig och sagt "Du är bara 24 år...".

Jag minns det samtalet, för direkt efter det samtalet kände jag mig så jävla peppad att vara singel, det var ju det jag ville vara just nu för att lägga all min kraft och fokus på att göra karriär. Mr perfect man blev snabbt bytt mot Mr Perfect job! 

Energin jag lagt på dåliga förhållande har lätt till att jag glömt bort mig själv i dem. Så just nu tar jag den dåliga energin förvandlar den till bra och kör gärnet. Killar eller karriär, finns inget eller - do them both! ;-)


Ladies på Östermalm!

Såhär skriver tv.se om Ladies på Östermalm:

"Svensk realityserie från 2010. Avsnitt 1 av 8. Tone är mitt uppe i en skilsmässa men har trots det beslutat sig för att förlova sig med nya pojkvännen Niclas. De reser till Miami tillsammans. Grete tampas med vikten, visar sin väl tilltagna garderob och går på marockansk modevisning med tjejgänget. Gaby visar sina två kontrasterande karriärer. Hon får utmärkelsen Sveriges bäst klädda kvinna av Svensk damtidning och pratar om vikten av rutiner. Även 06/11."

Ikväll 20.00 på TV4+
Får se vad jag tycker om damerna, i beskrivningen verkar det ju bara onödigt med tid men man vet aldrig det ska ju trots allt handla om deras karriär bland annat.

Mind Your Own Business


Nyckeln till framgång


Framgång föder framgång och det är därför man måste ha tålamod när man gör karriär.

Relationer
Häng med rätt människor, de som stöttar dig och vill se dig lyckas. Att hänga med rätt umgänge är jätte viktigt. Många gånger bromsar de som inte vågar satsa själva din karriär för de inte vill vara sämre.

Ekonomi
Många strävar efter ha en ekonomi som är stabil. En ekonomi som du inte behöver oroa dig över månad för månad. Svaret på den här rubriken blir - investera smart!

Ta kontroll över ditt liv
Framgång handlar i slutändan om ett tillstånd. Du kan trivas vart du än är bara du har en den inställningen. Din inställning gör allt.

Hjälp andra att växa och själva bli framgångsrik
Våga hjälpa och ge din tid till andra. De personerna kommer vara dig evig tacksam och ditt kontaktnät har vuxit några personer rikare.  

Gör det du har passion för
Många väljer att göra det de måste istället för att göra det de älskar. Gör du det du älskar kommer du med hjälp av din passion ta dig långt. Då är inte längre pengar det viktigaste men jag lovar det kommer på köpet!

Sätt upp de rätta målen
Sätt upp dina mål men va inte nöjd där. Du måste fråga dig själv varför efter varje mål. Exempel, ett mål jag har är att köpa en lägenhet. Nu ställer jag mig frågan: Varför? Jo för jag vill investera i något som inte (oftast) tappar värde. Varför? Jo, för att ha en ekonomisk trygghet.
Genom att ställa sig frågan varför får man en klarare bild varför man satt upp målet och därmed även större lust att uppfylla målet.


Fakta hämtad från: www.foretagande.se

Hämta energi från sommarenJag hör till dem som verkligen lyser upp på sommaren och kryper in på vintern. En vacker dag ska jag äga ett hus vid havet.


Dagens citat

Vår räddning och vår undergång finns inom oss.


Epiktetos (ca 60-138) grekisk- romersk filosof

En djupare förståelse för människor

Idag har jag haft min administrativa dag på jobbet vilket innebär att jag har kunnat förena nytta med nöje. Samtidigt som jag jobbat har jag hunnit lyssna på tre program av Sommar i P1. Alla programmen finns att ladda ner på www.sr.se eller så går det att lyssna direkt via iphone. Det är givande att lyssna på när andra människor berättar om sina livsöden, om mot och medgång, om kärlek och besvikelse och om glädje och sorg. I lyssnade jag på:

Anna Odell
- Berättade om hur hon skapade stora rubriker genom att spela psykisktsjuk under ett dygn och läggas in på Sankt Görans psykmottagning. Hon gjorde detta som examensarbeta på konstfack.  En annorlunda historia som jag har svårt att greppa. Vet inte om det kan kallas konst, galenskap eller om hon försökte att belysa ett samhällsproblem. Hur som bestämde jag mig för att inge lägga någon värdering bakom det efter att ha lyssnat på Annika Österbergs berättelse.

Annika Östberg -
Mycket fascinerande berättelse om att förlåta sig själv, ta sitt straff och klara av ett liv i ett fängelse med förnedrande maktfullkomlighet.  Annika har suttit i ett Amerikans fängelse i över 20 år dömd för mord/med hjälp till mord och är nu frigiven och tillbaka i Sverige. Att höra hennes berättelse får mig att tänka på hur bra jag har det och att man ska glädjas i det lilla. Det får mig också att reflektera över vad det handlar om att vara människa och att ingen har rätt att döma någon annan. Alla har sina skäl och alla kan förändras.

Per Holknekt
- Hans historia handlar om hur hans liv har varit en riktig bergodalbana. Från en lysande karriär som skejtboard proffs i USA. Ett liv som leder till ett drogmissbruk som han senare tar sig ur och flyttar hem till Sverige. Utbildar sig på högskolan, startar någon typ av skejtboard företag och affärerna går lysande. Till att återigen hamna i alkoholmissbruk och hemlöshet. För att sedan på nytt lyckas ta sig upp, vara med i Big Brother, jobba på mediabyrå och till sista starta Odd Molly. Odd Molly är idag ett miljardföretag. Hans berättelse är imponerande samtidigt tragisk på så vis att alkohol och droger kan ställa till det så mycket.

Jag rekommendera alla att lyssna på alla sommarparatare i P1.  Det ger stor insikt om hur vi människor fungerar och att alla människor skriver sin egen historia. Det slår mig att det tycks som alla människor har sina motgångar i livet men att det tycks finnas en inbyggd styra i alla människor att ta sig hur dem.  


Visste du att…..?

På sju år har antalet kvinnor på en chefsposition ökat med 6 procent.  Fortsätter utvecklingen i samma takt är lika många kvinnor som män chefer i Sverige år 2033, enligt SCB. 


DesignerTänk om man kunde designa och rita. Då hade jag sytt kläder varje dag.

Har du social kompetens?

Ta testet med en nypa salt, men jag måste erkänna att det är rätt roliga frågor eller mer frågor och situationer man känner igen sig i vilket alltid är kul. Gör testet genom att klicka på länken nedan!

http://www.tv4.se/1.515864/vem_ar_du_i_det_sociala_spelet


Social Kompetens


Skapa dina känslor
- If you want to be enthusiastic, act enthusiastic.

Glöm Logiken - When dealing with people, remember you are not dealing with creatures of logic, but creatures of emotion.

Tre saker du bör undvika - Any fool can criticize, condemn, and complain but it takes character and self control to be understanding and forgiving.

Vad är viktigast - The royal road to a man’s heart is to talk to him about the things he treasures most.

Fokusera utåt inte inåt - You can make more friends in two months by becoming interested in other people than you can in two years by trying to get other people interested in you.

Kontrollera dina känslor - The person who seeks all their applause from outside has their happiness in another’s keeping.

Ingen försöker hindra dig - Instead of worrying about what people say of you, why not spend time trying to accomplish something they will admire.

Vad kan jag tjäna på det - There is only one way… to get anybody to do anything. And that is by making the other person want to do it.

Hur du vinner ett gräl - The only way to get the best of an argument is to avoid it.

Mer än bara ord - There are four ways, and only four ways, in which we have contact with the world. We are evaluated and classified by these four contacts: what we do, how we look, what we say, and how we say it.


Källa: www.lifemanship.net

Konsultföretag.

Jag har hört delade åsikter om vad folk tycker om konsultföretag, vissa tycker att de tar över hela arbetsmarknaden och andra tycker det är en bra brygga in till arbetslivet. Jag tycker det absolut är en bra väg in till företaget man är intresserad av. För förr eller senare så kommer företaget rekrytera över dig till dem om du gör ett bra jobb.

Dessutom så kan du bli headhuntad till jobb du kanske ens inte hade i åtanke när du registrerade ditt CV hos konsultföretagen.

När jag sökte jobb såg jag konsultföretagen som syokonsulenter, ni vet de man frågade om hjälp när man var vilsen i berget av alla linjer på gymnasiet! De vägledde mig och gav mig väldigt bra tips. Precis så kan konsultföretagen göra, ring runt säg vad du är intresserad av, boka in ett möte och leta fram ett jobb tillsammans som passar dig!

En hjälpande hand behöver alla ibland. Jag gick den vägen.


Tips från rekryteraren

Läste på Shortcut ett bra tips från en rekryterare som är väl värt att tänka på. Det handlade om att det är viktigt att ställa frågor för att visa intresse. Det råd som en av rekryterarna gav var att inte ställa alla frågor under första intervjun. De personerna som du träffar senare i precessen vet inte att du fått svar på dina frågor tidigare. För att ge en mer nyanserad bild kan det vara bra att ställa frågor under processens gång och ställa samma frågor till de olika personerna du träffar. På så sätt visar du ett genuint intresse till alla och du har möjlighet att skapa dig en bred bild av företaget.

Firar 300 inläggDetta är det trehundrade inlägget här på bloggen. Tanken med bloggen är att vi vill inspirera andra att förverkliga sina drömmar samtidigt som vi själv gör det. Om ni läsare har synpunkter på innehållet eller har förslag på ämnen är ni varmt välkomna att höra av er.

Skål för en lysande framtid!

Goodnight!


Varje individ har fröet till karisma inom sig!

Jag är lite inne på samma spår som Stelina skrev om tidigare och som jag själv skrivit om också! Karisma. Jag fick en kommentar om att man inte kan läsa sig till karisma utan att man antingen födds med det eller så har man det ej. Jag tror inte alls på den kommentaren. Det är som att säga att man födds dum eller smart. Alla födds med 0 kunskap och vi bygger hela tiden upp siffran. När jag var fem år gammal kanske jag hade en kunskap som låg på siffran 10, idag har jag 110. Så jo självklart kan vi bygga upp en karisma inom oss bara vi själva har vågar.

Jag har nämligen testat. Jag är ganska öppen person av mig, minglar gärna, skrattar gärna, har gärna kul. Jag prövade att vara mig själv och det funkade - jag hade jätte kul. Nästa gång när jag var ute igen så gjorde jag det motsatta, jag testade att vara blyg, inte så öppen, skratta lite lätt åt folks skämt, vågade inte riktigt vara den jag i verkligen är - jag hade inte skit tråkigt men jag fick inte samma respons av folket, även mina vänner var annorlunda mot mig. Man gör sig själv till ett offer om man inte vågar pröva. Det är svårt, det går inte över en natt att få den karisman som kanske kollegan har eller bästa vännen men jag lovar det går och det går visst att läsa sig till den, boken kan vara en hjälpande hand på vägen!

Boken Karismakoden tar upp följande:

Väg nummer ett – KROPPENS TYSTA BUDSKAP

Väg nummer två – TROVÄRDIGHET

Väg nummer tre – GLÖD OCH ENGAGEMANG

Väg nummer fyra – NÄRVARO

Väg nummer fem – TALA I BILDER

Väg nummer sex – INRE FOKUS

Väg nummer sju – SOCIAL FÖRMÅGA

Vill ni läsa mer om varje väg kan ni läsa det på den här sidan http://www.karismakoden.se/omboken.html. För övrigt, ge aldrig upp om er själva!


The art of future

Du är stjärnan i ditt eget liv. Du står på din egen scen.
Dagens citat kommer från min mamma även om det är välkänt av många. När jag var liten och tragglade med läxor och allt kändes hopplöst sa alltid min mamma; ”Allt går om man vill, bara man kämpar tillräckligt hårt.”  Kloka ord från en tålmodig kvinna.


Bild: http://ipodder.blogg.se/images/2008/fashion-week_17987796.jpg


Reklam i brevlådan

Jag och min sambo hör till en av de få i Sverige som inte äger en ej reklam skylt på vår dörr. Fråga mig inte varför, det bara är så. Idag när jag kom hem lång det något innan för dörren som för en gångs skull väckte min uppmärksamhet. Där låg ett vykort med tre ord som formulerade ett slagkraftligt budskap. ENKELHET, EFFEKT, EXPLOSIVITET. Karriär tokig som jag är trodde jag för några hundradelssekunder att det var en inbjudan till ett karriär event. Hur jag nu fick det till det vet jag ej. Önsketänkande! Till min besvikelse var från Takkei, någon träningsanläggning, som bjöd på ett träningstillfälle med en personlig tränare. Även om jag blev besviken så måste jag ge Takkei beröm för ett fyndigt och kraftfullt budskap.


Bra chef Vs Erfarenhet

 En av sakerna som står överst på önskelistan avseende min karriär är att jag vill ha en bra chef. En chef som ser mig för den jag är. En chef som är provokativ och som värnar om min utveckling. En chef som har fattat poängen med att lyfta sina anställda för att på så vis lyfta sig själv. En chef som får mig på rätt spår när jag är ute och cyklar. En chef som får mig att tänka i nya banor. Jag har haft en bra chef i mitt liv och det var när jag var 19 år och jobbade på Apoteket. Hon var alltid positiv, såg alla hennes anställda och var grymt driven.

Ofta när man läser karriärråd står det att en av nycklarna till en lyckosam karriär är just en bra chef. Jag pratade om detta med en vän igår. Min vän vara av samma uppfattning om att en bra chef kan ha stor betydelse.  Samtidigt utmanade han tanken och frågade vad som är mest avgörande en bra chef eller erfarenhet. Då ingen av oss varken har en bra chef eller någon vidare lång arbetslivserfarenhet hade vi givetvis inte svaret. En intressant tanke är dock, att en bra chef kan vara viktig i början av karriären då erfarenhet saknas. Medan när man har erfarenhet är behovet inte lika stort. Eftersom man då har kunnat skaffa sig en större tilltro tills sin egen förmåga och förhoppningsvis kan sin sak.

Svaret återstår att se med erfarenheten.  


Tips från coachen

Jag har lärt mig något nytt idag.  Jag har lärt mig 80/20- regeln.  80 % är oftast positiv och 20 % negativt. Trots det är många av oss människor fullt fokuserade på det negativa. I synnerhet när det kommer att värdera vår egen förmåga. Vi kommer sällan ihåg de gångerna när vi gör riktigt bra ifrån oss . Desto mer minns vi alla de gångerna vi gjort något som var mindre bra. Varför ägna så mycket tid och energi åt det som utgör 20 % istället för det som utgör 80 %?


My coach is my hero
I dag har jag haft möte med min karriärcoach. Det känns upplyftande, inspirerande och som jag redan kommit en bit på väg. Hon har en imponerande begåvning att förstå vad jag menar och lyfta upp det som är av betydelse. Hon har även en förmåga att få mig att känna mig smart och det känns som om hon tror på min förmåga. När vi avslutat samtalet hade jag ett, som Nasim brukar kalla det, WOW- moment.

Ett WOW- moment är när allt känns klockrent, när man vet att man är på väg framåt, energinivån är uppe på höga höjder och en varm känsla finns inombords. Det är en aha- upplevelse blandat med en fantastisk känsla av framgångsrikdom!

Mer WOW- moments till folket!

Bild http://trendland.net


Vem vågar vara spontan?

Många idrottsmänniskor, många entrepenörer, många artister, många frihetskämpare men inte vi "vanliga" människor.

Den som är spontan kan hamna i rampljuset eftersom spontanitet inte finns i vår vardag. Vi är byggda efter att ha våra planer, ha våra mål, kunna se framtiden.

Jag brukar säga, efter varje gång jag varit med om en spontankväll - wow det här måste vi göra om! De blir alltid lyckade. Jag har aldrig varit med om en tråkig sponankväll: ute på krogen, i biosalongen, hemma hos en vän.

Som Diesel säger i sin reklam


attityd!

Jag lyssnar på Karismakoden nu i ljudformat som Stelina skrev om tidigare. Jag rekomenderar den!

Karisma En person som är karismatisk har lätt att få med sig människor, han eller hon får god kontakt med sina åhörare och är övertygande. Karisma som ett sätt att utöva makt har studerats kanske mest utförligt av den tyske sociologen, Max Weber.


text wikipedia


Beröm

 Alla älskar att få beröm. Vill du skapa positiv stämning runt dig ge beröm.

 Råd från Karismakoden. 

 


Leta inte efter lediga tjänster - skapa dem!

Det kanske är ett gammalt uttryck men jag älskar att ha många bollar i luften. Förutom mitt heltidsjobb så strävar jag efter att vara aktiv på helgerna. Förutom att ta mig tid till min familj, vänner och träningen så har jag just precis i denna sekund skickat iväg en förfrögan om jag får agera värdinna på ett jätte stort event som ska hållas här i Stockholm. Jag uppdaterar er mer om det senare!

Leta inte efter lediga tjänster - skapa dem för på det sättet har du inga konkurrenter som söker samma tjänst.


Mindmaps!

Jag behöver göra mig en mindmap över mitt liv. Jag tror jag skulle få en klarare bild av vart jag är idag och vart jag vill och hur jag ska ta mig dit.

Här är de grundläggande stegen på hur man utformar en mindmap

 1. Börja i mitten med en bild på ämnet, eller ett ord.
 2. Använd bilder, symboler, och koder i tankekartan.
 3. Använd nyckelord och skriv med stora bokstäver (versaler).
 4. Ett ord/en bild på varje rad
 5. Linjerna måste vara ihopkopplade, med början i mittbilden. Ju närmare mitten, desto tjockare och mer flödande linjer. Ju längre ut, desto smalare.
 6. Gör linjerna lika långa som orden.
 7. Gör linjerna i de färger du vill.
 8. Utveckla din egen stil.
 9. Använd betoningar och visa associationer genom att numrera ordning

Jag hoppas någonstans kunna behålla min mindmap som jag ska göra och kolla tillbaka på den så fort jag känner mig vilsen och kanske om 10 år dra fram den från en dammig skokarton och säga - yes i made it.Delar av texten är hämtad från Wikipedia.

Sparkonto?

Jag letar efter en bank med superbra sparränta.

Jag har hittat två banker som har upp till 5% ränta och dessutom har de insättningsgarantin så man slipper oroa sig varje dag. (För övrigt, vilken seriös bank har inte det i dagsläget?).

Jag minns innan finanskrisen när man kunde binda sina pengar i några månader för en ränta på ca 4 %, de tiderna var sjuka!


Så självklart

Många drömmer om att starta eget företag men väntar många gånger förgäves på att komma på den brillianta affärsidén. Grundarna till Gina Tricot menar istället att en entreprenör inte behöver uppfylla hjulet. Ta något som finns och gör det bättre.  


Obama - deceptionJag kan inte ljuga och säga att jag inte blev fundersam efter att jag sett den här videon.

Alla studier!

Högst lön efter examen
Business and Economics Handelshögskolan i Stockholm 30000
Civilingenjörsutbildning i Industriell ekonomi Lunds tekniska högskola 29253
Industrial Management KTH 27500
Masterprogrammet Elkraftteknik KTH 27400
Civilingenjör i Elektroteknik KTH 27400
Datateknikprogrammet KTH 27400
Software Engineering of Distributed Systems KTH 27400
Maskinteknik - innovation och design KTH 26500
Maskinteknik Lunds tekniska högskola 26000
Civilingenjör i industriell ekonomi Linköpings universitet 26000

Störst chans att få jobb
Byggingenjör Karlstads universitet 94%
Högskoleingenjör i byggnadsteknik Linköpings universitet 94%
Handelsekonomprogrammet Linnéuniversitetet 92%
Byggingenjör - tre inriktningar Högskolan i Halmstad 91%
Industriell ekonomi och logistik Högskolan i Skövde 91%
Maskiningenjörsprogrammet Örebro universitet 89%
Civilekonomprogrammet - företagsekonomi Lunds universitet 87%
Civilingenjörsprogrammet i Datateknik Chalmers tekniska högskola 87%
Teknisk fysik (elektroteknik) Chalmers tekniska högskola 87%
Masterprogram i Microtechnology and Nanoscience Chalmers tekniska högskola 87%


Källa: www.hogskolekvalitet.se


The art of nonconformity

 

Det börjar blir många boktips här på bloggen, men läste i dagens nummer att Metro om en bok från USA. Boken är skriven av karriärexperten Chris Guillebeau. Budskapet i boken är att man ska skapa sina egna regler i karriären och livet. Istället för att göra det man ”borde”.

En fråga som kan vara värt att ställa sig med jämna mellan rum är; Gör jag detta för mig själv eller någon annan? Gör jag det här för att jag tror på det eller för att någon annan sagt att så bör man göra?


Manpower

Manpower är ju bara för bäst, deras olika tester är klockrena. Just nu har de ett test som tar fram vilket yrke man passar som och när jag gjorde testet stämde det iaf in på min profil: Säljare/Marknadsförare.Gå in på Manpowers hemsida och gör den själv, rätt roliga frågor faktiskt!

Beyond Fabulous

Detta är vad venskar tycker ger högst status.

1. Allmänbildning
2. Vara duktig på sitt arbete
3. Ha arbetat ihop en egen förmögenhet
4. Att flytande kunna tala många språk
5. Vara en engagerad och duktig förälder


Undersökningen är gjort 2009 av United Minds


Karriär

Om man googlar ordet karriär på svenska google så får den ungefär 7570000 resultat på 0,07 sekunder. Om man wikipediar Karriär så får man den här förklaringen:


Karriär
är ofta benämningen på en persons utveckling inom arbetslivet. Att göra karriär kan innebära olika saker, såsom att

 • klara av mer specialiserade och svåra uppgifter (funktionell karriär)
 • klara fler och fler olika typer av arbetsuppgifter (utvidgande karriär)

Med karriär menar man ofta att avancera på sin arbetsplats och sin position för att nå högre lön och mer ansvar. Ofta är karriär kopplat till utbildning och kompetensutveckling. Byte av jobb är ett annat vanligt sätt att avancera i karriären.


Så jag ställer frågan igen, vem vill inte göra karriär?!


Karisma

På min avdelning har vi fyra chefer, var av en av dem står ut lite mer än de andra. Då jag finner ledarskap intressant har jag spenderat en del tankeverksamhet till att fundera på vad hon gör som är annorlunda. Det jag kommit fram till är att hon verkan är smartare eller mer driven än det andra. Vad hon har är karisma – hon har en personlig utstrålning som göra att hon får med sig människor. När hon pratar förmedlar hon alltid en känsla av positiv energi och engagemang. Det är som man tror på varje ord hon säger.  Jag beundrar hennes förmåga på många sätt. Jag skulle mer än gärna ha den utstrålningen.  Vad är det egentligen som utgör en människas karisma och är det något som går att öva upp?

Detta för mina tankar till en bok som jag läst för några år sedan. KARISMAKODEN av Eva Kihlström. Jag kommer ihåg att jag tyckte boken var väldigt givande. I boken tar hon just upp hur man kan öka sin personliga utstrålning. Tror bestämt att jag måste läsa boken på nytt. Återkommer senare med mina uppdaterade kunskaper.

 

Bild: bravardag.blogg.se/


stanna eller gå?Jag hade en intressant diskussion med en god vän härrom dagen. Min vän hade varit på ett nätverks mingel och träffat en headhunter som hade delat med dig av några goda råd. Ett av råden var att man endast bör byta jobb fyra gånger under ett yrkesliv. Headhunterns råd till min vän var alltså att sitta lugnt i båten och inte byta jobb vartannat år i början av karriär. Han menade att det var dumt att byta jobb 2-3 gånger i början för då förbrukar man framtida möjligheter.  Headhuntern menade att människor som byter jobb ofta skadar sin trovärdighet.

Headhunter har säker en poäng när det kommer till att företag vill ha lojala och tålmodiga medarbetare, och att byta jobb ofta visar på det motsatta. Med all respekt för denne headhunters yrkes erfarenhet, kan jag inte låta bli att vara kritisk. Hans syn känns tämligen fyrkantig och förlegad.  Det är klart att man ska tänka en eller två gånger innan man byte jobb. Är gräset verkligen grönare på andra sidan? Självfallet ska man ha tålamod för att vägar kan öppnas internt.  MEN, och detta är ett stort MEN, man kan inte bara stanna för sakens skull. Trivs man inte och har svårt att se utvecklingsmöjligheter måste man våga hoppa på nästa tåg. Man måste våga chansa för att vinna. Jag vill återigen likna vägen till drömjobbet med vägen till drömprinsen. Ibland måste man kyssa många grodor innan den förvandlas till en prins. Tänk också på hur mycket man lär sig på vägen och vad man kan bidra med till den nya organisationen.  

Vad jag dock tror man ska tänka på är att världen är bra liten. Gör alltid ditt bästa där du befinner dig, bibehåll goda relationer och avsluta saker snyggt. Du vet aldrig vem som är din nästa granne.   
Bild: http://www.exempelbutiken.se/shop/8/art8/223664/223664-origpic-51401a.jpg


I lost myself in love.

Har ni sett avsnittet i The City när Whit säger till sitt X att hon förlorade sig själv i honom. Ibland är livet hårt men fifan vad stark hon är. Jag vet The City, kom on tänker ni - men hon är ju riktig karriärskvinna den där bruden!


Gossip!

Sista dagen för Primes ansökan är idag! Skriv en spaning om en nyhet. Tips! Ha sociala medier i åtanke när du skriver spaningen.

Bevis på att en av The tipping points alla teorier faktiskt fungerar

I boken the tipping point skriver de om hur du kan få din produkt att bli populär genom att låta en 'viktig' person använda den. En person som är viktig bland din målgrupp. Som Hush puppy skorna, googla det!
Hur som helst, i denna video så pratar mannen om att en viktig person som skrev om deras insats på sin twitterliknande sida och de ökade antalet engagerade personer från 5% till 70%, det är en förändring som är helt otrolig och som kan få företag att gå från konkurs gränsen till långt över break-even linjen. Titta så förstår ni mer...


Venture Cup - del 1 done.

Pjuh! Äntligen är vi klara med första delen av Venture cups tävling. Vi fick korta ner den lite men det gick alldeles utmärkt. Nu håller vi bara tummarna på att vi går vidare. För i december när de har prisutdelning är det vi som vill stå på scenen och tacka våra vänner och familjer!


RSS 2.0