I förändringsbenägenhet ligger framgången.
Idag har jag bakat pepparkakor och lyssnat på Socialdemokraternas förtroenderåds sammanträde. Talare var bland andra Mona Sahlin och partisekreterare Ibrahim Baylan. Socialdemokraterna är ett parti i kris efter att ha förlorat två riksdagsval på rad och med rekord lågt stöd från väljarna. Jag tycker det är mycket intressant att höra deras analys av anledningarna och det ska bli än mer intressant att se om de lyckas mobilisera väljarna till nästa val.  Det är spännande att fundera varför Sveriges mest framgångsrika parti genom tiderna har tappat sin position och blivit ett parti bland alla andra. Hur kan något som varit så framgångrikt rasera på bara några år?

Svaret är givetvis komplext. Dock är jag övertygad om att det handlar om att de inte har lyckats omformulera sin politik för att möta morgondagens samhälle. De har inte hängt med i förändringsvågen utan levt kvar på gamla meriter. Det funkar helt enkelt inte att luta sig tillbaka. Det gäller att hela tiden vara på tårna och ompröva sina idéer och sitt arbetssätt. Annars kommer konkurrenten smygande bakom och kör tillslut om.

Samma sak gäller för enskilda personer och företag. Vill man vara på topp måste man hela tiden ligga steget före och vara innovativ. Det är ingen slump att de flesta företag anställer personer som jobbar med omvärldsanalys och produktutveckling. Frågan är bara var Socialdemokraternas omvärldsanalytiker och produktutvecklare befunnit sig de senaste 10 åren. På solsemester kanske? Lika glad är jag för det!

Go Reinfeldt!

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0